17.8.07

R, 470. päev: nimetus ja väiksega

Hommikul väike maadlus kelladega. Ilm on selge, päike särab (sooja on aga ainult 15,8 °C), baromeeter lubab päikesepaistet. E leiab nagi taha pistetud TNT sildi, mille kuller JP mulle teisipäeval postkasti toppis. Väga tore, sest selle peal on paki number. Kontrollin järele ja saan üllatuseks teada, et TNT andmeil jõudis pakk eile kell 11 adressaadile kohale. Ohoh.

Tööl helistan valvelauda, kas mu pakk on seal. Valveneiu ei saa inglise keelest täiesti aru, mispeale lähen ise kohale, näitan silti ja küsin, kas see pakk on valvelauas. Ta lubab helistada kirjakandjale. Toa poole naastes märkan, et postisahtlid on ringi tõstetud ja minu omas on suur punane TNT ümbrik. Kiirustan valvelauda tagasi (parasjagu vestleb valveneiu kirjakandjaga), teatan, et kõik on korras, kiri on käes. Ja selle sees tõesti ka on rongipiletid. Kõigega kokku tellimisest saati ainult 8 päeva (5 tööpäeva). Kiire ja mugav, kahtlemata.

Just siis, kui kavatsen minna lõunale, tuleb tugev sahmakas hoovihma. Vihmavarju mul täna ei ole. „Mudugi, mudugi,” lisanuks siia juurde ammune soome perekonnatuttav. Pärast on ilusad rünkpilved.

Keelenõu eilne vastus on jäänud kripeldama ka teise kolleegi südamele (tal ilmselt ei ole blogi, kuhu saaks südamelt ära kirjutada) ja ta on küsimuse saatnud keelenõusse uuesti, seekord koos kontekstiga ning lingiga juba tõlgitud ja avaldatud dokumendile. Täna on keelenõu valves tuntud nimeuurija, kes soovitab kahtluse korral, kas miski on üldnimetus või pärisnimi, pooldada nimetust. Teine kolleeg saadab selle peale meili, kus tõdeb, et ega see midagi muud näita, kui seda, et ka EKI keelenõus valitseb mitu arvamust, mida siis veel meist tahta*, ning taas kord sisaldub seal ka väikene solvang minu aadressil. Aga ma ei vasta sellele ega pane üldse pahaks, sest kuigi mul ei või osa hariduse poolest olla keeletunnetust, nagu ma eile teada sain, on mul ikkagi hea meel, et minu sisetunne (kas sellel auhinnal on nimi või nimetus) ühtis tuntud nimeuurija arvamusega.

* Selline mõtlemisviis on inimloogikale väga omane. Väga sageli juhtub, et inimese lemmikmõtteviisi osutumisel muuks kui ainuõigeks hakkab inimene mitte oma mõtteviisi muutma, vaid otsima viise, miks vastupidise tõestajad eksisid. Näiteid võib tuua palju: et USA valitsus peab maa all tulnukaid [vt viidatud kirjutise 2. punkt], et jumal lõi maa ja taeva, et kapten Piht, Elvis, Hitler ja veel väga palju teisi on "tegelikult" elus, et Pentagoni sisse ei sõitnud "tegelikult" lennuk, et Apollo-kuundumised filmiti "tegelikult" stuudios, et maailma juhivad "tegelikult" juudid ja vabamüürlased ning paljud muud teooriad, pseudoteadused (nt astroloogia), õpetused (nt feng shui), luulud ja rahvajutud, millest elatub kollane ajakirjandus. Uurige loodusteadusi, sh psühholoogiat.

Poole neljast minema, algab Strasbourgi-reis, millest tuleb pikapeale eraldi jutt, usutavasti paljude piltidega.

No comments: