26.6.17

E, 3716. päev: skript

Ainult mulle teadaoleval ja praegu mäletamatul meetodil arvutan, et pikivahega 2 s ja kiirusega 50 km/h mahub sõidurajale tunnis sõitma 1575 sõiduautot (l = 4 m) ja 1200 bussi (l = 14 m). Kui sõiduautos on 1 inimene, teeb see 1575 in/h/rada, ja kui ülimalt progressivsel autojagamisel 4, 6300 in/h/rada. Bussiga teeks see sama palju siis, kui bussis oleks 4…5 reisijat. Aga kui bussis oleks 50 sõitjat, teeks see tunnis 60 000 in/rada.

* * *

Õhtul keelekursuse kirjalik eksam. Ma ei pane tähele, et esimest kuulamisharjutust öeldakse mängitatavat ainult korra, niisiis kirjutan üles ainult asjad, mida tabasin kohe, ja loodan teise korraga kuulata täpsemini. Teist korda aga ei tule; niisiis panen selles ülesandes puuduvad asjad tunde järgi, isegi kui eksamiülesannetes üldiselt loogika puudub.

* * *

Pilditaasterindelt selliseid uudiseid. Et noh eile õhtul alustasin kadunud piltide taastamist eelvaadete kuvahõivetest (I 2016, 290 fotot, säilinud algseid faile 0, säilinud eksporditud fotosid 0). Esimesed 10 ja nägin, et see hea oli (ligikaudu VGA-pildi suurused, aga ikka parem kui mitte midagi). Pilt kataloogis nii suureks kui saab, kuvahõive, salvestus õigesse kausta ja sama nimega kui algne foto, import Lr-i, aeg, koht ja märksõnad õigeks, lõpuks eemaldan algse, kadunud failiga pildi. Täna hommikul veel 33 (50 minutit), nii et vaatasin ka eelvaadete kaustadesse, et äkki on failid seal kuidagi selgesti kujutistena, saaks kopida kergemini. Muidugi ei ole; on palju alamkaustu ja nendes lugematu arv Lr-i andmebaasi faile. Eelvaadete kausta väärtust hoomates jätsin lauale sildi, et õhtul igaks juhuks kausta varundaksin. Õhtul siis varundangi ja märkan, et eelvaadete kausta juures (mida kuupäeva järgi on muudetud viimati täna – failita pildi kustutamine arhiivist eemaldab ja imporditud foto lisamine tekitab eelvaate) on ka teine eelvaadete kaust, pealkiri ja kuupäev viitab kataloogi remontimisele augustis 2015. Varundan mõlemad, selgub, et üks (ma ei näinud, kumb) on u 20 GB suur ja sisaldab üle 100 000 faili, teine u 45 GB ja selles on ligi 200 000 faili. Need jäävad kerima ööseks (ekraani valgus maha, must objektiivilapp kuvari ja kõvaketta tule ette).

Seega siis uurin algul Lr 4 käsiraamatust (seal nii peent asja ei ole) ja siis guugeldan, kas ligi kaks aastat läpaka kõvakettast ligi kolmandikul (!) laiutanud kausta saab kustutada, ja saan teada, et tõenäoliselt saab. Mõistes, et tegelikult on maailmas palju inimesi, kes kasutavad Lr-i ja sellega tekib probleeme, mida raamatus ei ole, guugldan ka märksõnu export Lightroom previews.

Ja teate, mida leian: see on võimalik. Lr-i arendajad on kirjutanud eelvaadete eksportimiseks spetsiaalse skripti, mis ekstraktib valitud pildi suurima eelvaate andmebaasist jpeg-failiks – see on just see, mida vajan!

No comments: