18.4.16

E, 3219. päev: ahv, partei ja raudtee

Keeletunnis tekib küsimus, mida tähendab sõna „ahv”. Õpetaja näitab. Muidu on teemaks poliitika ja olematute parteide valimisprogrammid. See on väga igav – enne viimaseid eurovalimisi lugesin kohalike parteide programmid läbi ja tegin märkmeid, voh see oli alles lõbus.

Poolest klassist moodustatud partei „sinine kiri ja rohelised jooned” on liiga realistlik (isegi valimisplakatile tahetakse kirjutada realistlikult, näiteks mingi asja juurde ütleb keegi, et seda me tegelikult ei tea, mistõttu panen küsimärgi nagu kollases ajakirjanduses, kõik on rahul); keegi ei tõmba laiali populismi suurt lõõtspilli. Partei „iga lause eri värvi” kirjutab igaühe muredest – koos lahendustega, nii et valijal ei ole teha midagi.

Õpetaja küsib, kas ma tean, kas lennujaama all on tunnel – ütlen, et on, sest ehituse ajal oli see näha. Nimelt kaevati lennujaamahoone ehitamisel nelisada meetrit tunnelit ning jäeti keldri ja maa-aluse parkla vahele ruum, kuhu tulevikus panna rööpad ja ehitada raudteejaam – see on palju reaalsem projekt kui metrooga ühendamata jäänud valmis jaamad näiteks Helsingis: raudteele ehitatakse jaamast lisarööbet, laiendus on valmimas, rööpaid veel maas ei ole, hargnemiskohast on kavas ehitada lennujaamani paari kilomeetri pikkune tunnel. Uurin, kui palju maksab kahe rööpmega nüüdisaegne raudteetunnel – nii 30 000…80 000 €/m, see paar kilomeetrit mahtunuks lennujaamahoone hinna sisse ära küll.

Õues laulab suvelind silksolk.

No comments: