30.5.14

R, 2586. päev: loomad ja üksik saar

Hommikul näeme, kuidas rõdul käib rähnipere ja siis akna taga saare otsas (kus rähnipoeg toksib paar korda ajaviiteks vastu tüve) rähniema poega söödab; see jääb tugeva vastuvalguse ja pesemata akna tõttu küll pildistamata. Muidu on parasjagu jälle linnupoegade aeg, sinitihasetibusid on olnud korraga vähemalt neli, rasvatihasel ja puukoristajal on ka pojad, ükspäev jäid linnukaamera samale pildile suur ja väike harakas ning – ühel teisel päeval ühelele teisele pildile – proua ja härra leevike (seismas keset rõdupõrandat, eks ju).

* * *

Loomaarsti juures. Št kisab teise koera peale; ütle kasvõi, et muidu on ta vait, nagu kui meile tuli külla perekond L ja Št otsustas nende auks hakata keset elutuba sittuma, üritasime ka kinnitada, et kunagi varem ta nõnda teinud ei ole, aga külaliste näkku oli kirjutatud, et nad ei usu. Šp astub sirge kõnniga uksest välja ja joonelt eemale.

Loomaarst väidab mind kuulnud olevat raadios; ise ma seda ei tea ja oletan riimuvateks nimedeks.

Enne keeletundi käin kesklinnas n-ö seapoes, aga eduta.

* * *

Keelekursusel peame panema paberile viis asja, mida võtaksid kaasa üksikule [troopilisele] saarele, algul igaüks ise, siis kolm rühma (üks ainult mehed ja kaks ainult naised) kirjutavad nendest ühise, koos põhjendustega. Kolmest rühmast kaks on lugenud mõnd ellujäämise käsiraamatut, nr 2 ei ole. Tulemused:

I rühm
1. Tikud (mul endal neid ei olnud, kui ikka väga tahta, saab tuld süüdata ka ilma, näiteks kui on olemas nööri, saab sellega teha tulepuuri – mispeale meenutatagu, kuidas kunagi seda proovisin. Kaks tundi nühkisin ja kõik, mis sellest sai, oli ühest kohast kuum puu ja väga hea söögiisu. Rääkisin seda kuangi tööl praegusele toanaabrile ja tema jällegi meenutas, et tulepuur oli tema skaudipõlve programmis ja nad said sellega tule kätte küll.)
2. Nöör
3. Universaalne tööriist (Victorinox või Leatherman; mul oli endal Victorinox ja kirves, aga hoolikalt mõeldes saaks läbi ka ainult suure noaga)
4. Võrkkiik (mul seda ka ei olnud, aseme saab suht lihtsalt punuda palmioksast); uus õps kuuleb selle asemel sõna "automaat", st "automaat selleks, et magada", ning hakkab heleda häälega naerma; meil saab olema edaspidi väga huvitav
5. Peegel (millega vilgutada lennukitele ja laevadele)

Paneme tähele, et I rühma loetelus puudub söök ja jook, sest süüa saab saarelt ja merest ning vett saab ka kohapealt, kas vihmast või kaevust või niiskest pinnasest kondenseerides).

II rühm
1. Süüa ja juua
2. Riideid
3. Tikud
4. Telk
5. Paat

III rühm
1. Vett
2. Tulemasin
3. Nuga (sh selleks, et sellega jahtida, mispeale SAS Survival Guide ütleks, et kui teil on ainult üks nuga, siis ärge meisterdage sellest oda ja ärge selle peale astudes ronige)
4. Termofoolium (see oli ka minu viie asja hulgas)
5. Nöör

No comments: