25.5.14

P, 2581. päev: Antikomintern tegutseb ehk kuidas käisime valimas

Nagu varemgi kirjutatud, oleme kirjas siinkandi valijatena ning eelmisel nädalal tuli koguni valijakaart, st paber, kuhu ja millal minna ning kuidas täita valimissedelit (koos näidisega).

Eile istusin maha ja lugesin läbi kõigi parteide valimisprogrammid, isegi nende omad, mida kohe kindlasti ei vali. Poole pealt hakkas lõbus ning hakkasin tegema parimatest kohtadest märkmeid.

Sedelil – mis tegelikult on A3-suurune poogen – on kandidaadid parteide kaupa kahes reas. Igas nimekirjas on 6 kandidaati, igal valijal 6 häält, mille võib anda kas mingile parteile tervikuna või noppida siit-sealt kandidaate, kellele saab anda igaühele 1 või 2 häält. Lihtne ja tore, kas pole?

Ülemises reas selgusid olevat vähe tõsisemad ja all rohkem nagu naljaparteid. Nimetagem lihtsuse huvides parteisid A kuni I.

Ja nüüd siis ülesleidused.
  • Kõik räägivad kliimamuutusest, sotsiaalküsimustest, energiasäästust ja taastuvast energiast. Mõni isegi, et energiasõltuvus fossiilkütuseid eksportivatest riikidest tuleb lõpetada, mis on täitsa mõistlik.
  • Loetelu kõige konservatiivsem partei on liberaalsem kui Eestis liberaalid! ☺ Soovib kummutada n-ö „traditsioonilised” soorollid, mispeale eestlaste tüüpiline reaktsioon on teatavasti suutmatus eristada bioloogilist ja sotsiaalset sugu.
  • Ühes nimekirjas kandideerib poliitik Tillimets. (Vrd ka „South Parki” algkooliõpetaja mister Garrisoni kirjutatud menukas armastusromaan „Tilliorg” 4. hooaja 7. jaos.)
  • Paar parteid kirjutavad tõhusast toimetulekutoetusest igaühele, aga keegi ei räägi sellest luululises võtmes „riigi keskmine palk igaühele” (kui vähemalt keskmist palka saaks igaüks, mis siis oleks keskmine palk?), mida olen kokkuvõtlikult nimetanud laisapalgaks ja millele feispukkis takkakiitmine on kõige kiirem viis tutvus minuga sedamaid lõpetada.
  • Parteid A ja E tahavad lõpetada geenitehnikaga muundatud organismide kasutamise toiduainetes, aga partei G kuulutab suisa, et tema keelaks „muudetud geenidega” organismid üldse ära. Hihii, peale rakkudes toodetud ravimite kadumise tuleks siis loobuda ka tavalistest aretatud taimesortidest ja võtta kasutusele näiteks metsik nisu, selline heinataoline kõrreline. Tingimata tuleks siis ära keelata ka suguline paljunemine ja iseeneslikud geenimutatsioonid. Et organismid siis enam ei vanane ega sure, ootab kõiki ees igavene elu ja helge tulevik. Aamen ja hurraa! ☺
  • Parteid A, B, D ja E tõotavad lõpetada tuumaenergia kasutamise Euroopas, aga partei I soovib toetada termosünteesienergia uuringuid.
  • Populistlikku mõtet, et Big Data tuleks ärakeelda, arvavad vähemalt parteid B, E, G ja I (vbl on neid veel, aga mitte mul märkmikus).
  • Üks partei tahab piirkondlikke väikekeeli Euroopa Liidu ametlikeks keelteks, teine tahab ametlike keelte arvu hoopis piirata (ilmselt eeldades, et just tema valijate keel säilib).
  • Kaheksast programmist (parteil H koduleht puudub) ainult kaks on valimisprogrammi kirjutanud pärast märtsi 2014 ja seetõttu ei paista nendes idast punetav sõjaline oht mitte kõige vähematki – mis tekitab siin-seal muidugi lahedaid kilde, nt partei F kuulutab, et Euroopa sõjaväed tuleks üleüldse laiali saata, ja partei G, et Euroopa „sõjalis-tööstuskompleks” (mis see on?) tuleks kogu täiega lammutada. Hmm-pup-pup-pup. Just kirjutas AW&ST-s Airbusi tegevdirektor, et Euroopa sõjatööstus on nii killustatud (iga riik ajab omi huve), et asi on tõhususest väga kaugel – nt USAs toodab tanke ja soomukeid 2 tootmisliini, Euroopas 17.
  • Punalippudega on end kaunistanud parteid F ja I. Seejuures on F sihuke jõletis nagu kommunistlik partei (mis näitab, kui vähe siinkandis teatakse, mis toimus raudse eesriide taga), I ei ole.
  • Partei E tahab panna kaubaveo lennukilt rongile; partei G tahab kaubavedu üldse piirata; partei I trumpab nad aga kõik üle ja soovib kaupu vedada arvake ära, kus? – Mitte raud- ega maanteel, vaid hoopis vett mööda! Euroopa täis kanaleid, neid mööda. Hihii, Prantsusmaa kanalivõrgust suur osa on 18. sajandist saati laiendamata, sellele mahuvad ainult tillukesed praamid kandejõuga 50 tonni. Mis kiirusega praam sõidab, seda nad ka ei tea.
  • Peale selle tahab partei G piirata sõidukiirust maanteedel ja lõpetada kaupade pakkimise.
  • Partei E paneks kõik inimesed sunniviisil sportima. Huvitav, kas kunagi selline uuring ka tehakse, kus uuritaks, kas sportimine ikka tervist edendab – empiirilise vaatluse järgi on tuttavatest kõige sagedamini haiged need, kes aktiivselt spordivad.
  • Populistlikud parteid G ja I tahavad lõpetada Euroopa UAS-programmi, põhjendades seda nii lapsikult, et piinlik kohe (nt et need töötavat ettemääratud, muutumatute algoritmide järgi ja olevat täisautomaatsed – hohhoijaa... silmaring, silmaring). See, et sellega sisuliselt öeldakse, et nõuame lendureilt rohkem, kui mis on inimlik, on umbes samalaadne mõtlemine, et märulifilmis võib inimesi tappa nii palju kui süda lustib, kui aga paljast inimkeha ei näidata.
  • Partei G tahab „demokraatlikku kontrolli farmaatsiatööstuse üle” (seletamata, mida sellega mõtleb) ning vähendada liha, kala ja piima tarbimist.
  • Veel asju, mida kaks äärmusparteid lubavad ärakeelda, kui nad peaksid [mingi hirmsa eksituse tagajärjel] saama võimule:
    • autorikaitse (I)
    • biokütused (G)
    • biomeetrilised andmed (I)
    • elektrooniline luure (I)
    • lennureisija andmed (I)
    • patendid (I)
    • toiduainetega spekuleerimine (G)
    • tööstuslik põllumajandus (G)
    • tööstuslikud tapamajad (G; st iga talumees õiendagu pussnoaga ise, või kuidas nad seda ette kujutavadki)
* * *

Ehk siis kõnnime kohe hommikul valimisjaoskonda, mis on Kõrgmetsa põhikoolis. Juba kell veerand üheksa on koolimaja ümbruses äge liiklus. Mul kohe mõte, et „tahavad banaani”, nagu see oli vanasti, kui valimisjaoskondades oli inimeste valima meelitamiseks avatud ka igasugu defitsiidiga müügilett ja puhvet (ja kes ise ei tulnud, neile mindi valimiskastiga, aga defitsiidita kolistama õhtul ukse taha või, kui saabus alles õhtul hilja, võis leida, et ta on juba „valinud”, nagu juhtus kord minu vanaemaga), aga kõigel sellel tegelikult ei olnud aru ega otsa, sest kandidaate oli igas jaoskonnas niikuinii ainult üks, keda mitte keegi ei tundnud (ning pealegi kogunesid N. Liidus üleliiduline ja vabariiklik ülemnõukogu ehk parlament niikuinii ainult mõni päev aastas). Meil knopkatati kandidaadi näopilt ja elulugu trepikojas postkastide kõrvale keldriukse külge ja et keldris oli maja saun, ütles isa alati, et „me peame minema nüüd oma saunanaist valima”.

(Praegast mõtlen, kas vene ajal banaani üldse liikus? Pigem siis apelsini. Ma olin oma klassist kogu kooliaja ainus, kes oli söönud Eesti kaubandusvõrgust saadud ananassi – 3 a vanuses, isa oli komandeeringus käies sattunud juhuslikult mingisse Kadrioru keldripoodi, kus seda väga-väga juhuslikult müüdi.)

Sissekäik on koolimaja tagauksest, kus ees muidu hüplevad koolilapsed. Koridoris on sildid, kes kuhu tuppa peab minema. Koridoris on soojem kui õues ja klassitoas, sildi järgi on paremal mattklaasiuste taga „Little Swim” ehk 25 m siseujula. Läbi akna paistis, et kõrval klassitoas (kus samuti on valimisjaoskond) on kabiini taga aknanurgas luukere.

Meid kõnetatake kohalikus keeles ja otsitakse tükk aega nimesid, kuni taibatakse vaadata nimekirja lisast, kus on välismaalased. Ilmselt kodakondsuse järjekorras, kuidas muidu olin mina nr 12.

Pärast jalutame läbi päris-Kõrgmetsa saiapoeni, mida arvan olevat pühapäeva hommikul lahti. E-l on õigus, ei ole.

* * *

Õhtul selguvad ka valmistulemused, mis valdade kaupa on väga üheülbalised. Algul mõtlen, et süsteem on rikkis, sest kõikjal on võitnud sama partei, kes sai riigi häältest üle kolmandiku. Meie vallas on võiduparteile antud häältest üle 40%.

Valimised on siinkandis kohustuslikud, ära saab ainult ette teatades või kui valija on üle 75, aga valimas käis arvude järgi ka omajagu üle 75-seid (sest valimisprotsent on suurem kui alla 75-aastaste valimisealiste elanike protsent).

No comments: