8.5.14

N, 2564. päev: ESC 2014, vol. S2

Hiina sõjaväes teenivad nüüd ka ahvid ja õhtul tuleb ESC 2014 teine poolfinaal.

Saatejuht-luukerel on täna õnneks pluus seljas. Nikolaj-nimelises saatejuhis arvan nägevat sarnasust Prostokvašino-saaga isaga (dubleerinud Tõnu Mikiver) ja filmi „Kolmanda planeedi saladus” pidevalt prille kergitanud Nõukogude teadlasega (dubleerinud samuti Tõnu Mikiver). Teise meessaatejuhi nimi on Pilou, mis hääldub pisut teistmoodi.

Malta – laul saab läbi, enne kui jõuab pihta alata. Kommentaator väidab, et dultsimer olevat Ameerika päritolu pill, mis ei ole päris tõsi: solistil on seljas Apalatši dultsimer, mis seal tekkis XIX sajandil šoti ja iiri immigrantide seas, aga dultsimer üldse oli kandletaoliste pillide seas Euroopas laialt tuntud juba keskajal ja vähe hiljem tekkis selle haamritega variandist arvake mis? – Klaver!!

Iisrael – kakskeelse laulu teiskeelsetes kohtades mõistatan laulja „häälduse” üle, aga selgub olevat heebrea keel. Esinejal on miniseelik, aga koonilised reid.

Norra – kurb puussepp esitab veel kurvema loo. Ilme ja tätoveeringud meenutavad kurja moottorratturit ühest Rootsi „Millenniumi”-filmist.

Gruusia – järjekordne „Leto svet”. Laval taidleb korraga, aga omaette vähemalt viis inimest, kes igaüks näib laulvat ka eri lugu, eri viisil. Ühe naisosalise soeng meenutab Catherine Tate’i tõlgina.

Poola – esimene ärgas laul. Saatejuht soovitab enne laulu, et lapsed mingu teleka äärest nüüd väheks ajaks ära. Pean aru andma, millised on mu poola töökaaslannad.

Austria – kui saatejuhi soovitust kuulanud lapsed jälle tohtisid silmad lahti teha, nägid nad midagi veel erakordsemat.

Leedu – sinisest plastist ja vihmavariseelikuga daam ning võimleja härra. Tänavu oli jõu ja ilu numbreid üldse kole palju, vahest seepärast, et taanlaste lava oli kukkunud välja kole suur.

Soome – soome koolipoisid rikuvad poistebändide kaanonit – neil on umbes neli liiget! Alati on olnud viis!!

Iirimaa – laul on igav, aga taustal vilksatab paar korda kaks lõbusat tantsu kepsutavat onu.

Valgevene – taas kord on Valgevenest poistebänd (paar aastat tagasi oli ka), neid on kombe kohaselt tõesti viis, laul on ilmetu, aga see-eest mida nad teevad jalgadega! Solisti kõrvad ja habe meenutavad austraalia meelelahutajat Rolf Harrist, kes just astus kohtupinki, et selgitada, miks ta käppis muiste mitut noort tütarlast.

Makedoonia – hm... khm... ei mäleta.

Šveits – kunagine Norra võidulaul vanas kuues – sama rütm, sama viis, sama ilmega laulja, isegi viiul on.

Kreeka – teine ergas laul täna õhtu. Taaselustatakse Venemaa memmede pidulaul, aga ratastel ahju asemel on batuut.

Sloveenia – põhirolli kannab, nagu näha, kunagine Ian Andersoni enda flööt. Just seisis siin kuskil lehes, et Ian Anderson tuleb siiakanti esinema (nagu tulevat ka muldvanad Tom Jones ja Stevie Wonder) – seega siis flöödita.

Rumeenia – kui laulu pealkiri on It’s America, siis saab see ju ikka edasi, kas pole?

Austraalia Euroopasse tassimise laululoo peale meenub, et varem võis sattuda selle väikese ja suure sammu teate pilamise pärast kohtusse. Neil Armstrong on nüüdseks surnud ja ei ole teada, mida arvavad asjast tema pärijad. Küllap arvavad.

No comments: