31.5.14

L, 2587. päev: ajutise nuhtlusega laupäev

Ärkan vara hommikul ja märkan, et minu linnaskäimise pükste ja nende rihma vahel kõnnib paarkümmend sipelgat. Samuti paljudes muudes kohtades voodi ja akna vahel. Järgnevad koletud tapatalgud keemiliste (sipelgamürk), pneumaatiliste (tolmuimeja) ning füüsilis-keemiliste meetoditega (pesumasin). Täheldan, et sipelgad (tavalised mustad, sihukesed, kes elavad maa sees ja maja seina vahel) vastikust ei tekita, aga kahju nendest ka ei ole. Kui tunni aja pärast (käristan kohalt isegi voodi) on tuba puhas, tuleb kohe ka tolmuimeja kott ära visata, sest mu enda onu jutu järgi aidanud tolmuimeja kärbsepüüdmisel täpselt hetkeni, kui ta avas tolmukoti (mis tollal muiste oli lahtine, kes ei mäleta). Pesumasinat sipelgad üle elanud ei ole (kõikvõimalike pesutükkide kokkusattumise puhul 30 °C ja sünteespesu programm, tsentrifuug 1200 p/min), millest võib järeldada, et pesupulbri alandatud pindpinevust, pesumasina tekitatud kloppimist ja tsentrifuugi tekitatud 400 g-d sipelgad üle ei ela. Challengeri katastroofis selgus ka, et inimene ei ela üle 200 g-d (kui purunenud süstiku kokpit kohtus merepinnaga), ning suurim ülekoormus, kust inime ellu jäänud, olnud umbes 50 g. E meenutab, kuidas tema õpinguajal käis ülekoormustest rääkimas keegi kuskilt salajasest sõjalisest asutusest (ja mis õppeaine pani keegi ajudeta kontoritibi diplomi ametlikus tõlkes ümber hoopis kosmeetikaks).

Oletame, et eks sipelgad tulid sooja peale, sest eile õhtul oli kohutavalt külm ja olime pannud radika sisse, välissein on paar sentimeetrit paks, sipelgaid näis välja pugevat liistupraost rõduseina keskel ja nad kõndisid peamiselt radiaatori ümbruses, mitte mujal toas.

T-s juuksuris järjekorda panemas ja maksmas, poes (tint), uuesti juuksuris, sealt otse sööma. Uuesti poes, rongi peale.

Saksa verbirektsiooni-kollokatsioonide jaoks ostsin spetsiaalse väikese kaustiku, reastan kartoteegi ringi verbide järgi ja hakkan neid kirjutama kaustikusse. Õpetaja lubas eelmine tund, et annab meile loetelu kaassõnade järgi, sest verbide järgi ülevaade nii hea ei olevat, aga esiteks arvan, et on hea näha mõlemat, ja teiseks usun kõvasti materjali mehaanilise, käsitsi läbikirjutamise sisse (kuigi seda meetodit ei ole ma pärast põhikooli viitsinud kasutada).

Õhtul täitub Šp eluunistus – maja trepikoja nurgas radika all on kass! Ette teada, et järgmine nädal aega nuhib ja vaatab Šp hoolikalt läbi kõik koridorinurgad ja -ääred ning jookseb nagu üles keeratud.

No comments: