18.6.11

L, 1628. päev: sitast ei sa siidi, kana-pasast kalevit

Eile tuli meile mõlemale kiri, et meid kui auväärt välismaalasi oodatakse kirja panema valijate nimekirjadesse. Euroopa Parlamendi valimisel vajalik elamiskestus riigis 2 a, nüüdsetel 5 a. Viimane käib minu kohta, mõtlen. Kirjas seisab, et tulge vallamajja, see on just teie jaoks lahti ka laupäeva hommikul.

Kammin pea ära ja lähengi nii tähtsa kirja peale kohale, aga selgub, et kuna mind registreeriti valla elanikuks alles detsembris 2006, ei ole mul ametlikult veel viit aastat täis ja „sori vaan”. Üritades jätta matkamata otse, aga hirmsasti kerkivat teed pidi kaht kilomeetrit Kõrgmetsa maksimarketisse, sõidame linna poole, et siis sõita poeni 16. bussiga. Autopoe juurde peatusesse astudes näen, kuidas buss teeb maanteele parempöörde kohast, kust teeb muidu ainult vasakpöörde. Peatuses endas on punane silt kurja tekstiga, et just täna, 18. juunil peatus ei tööta ja lähimad kaks peatust on kas jaamas või Kõrgmetsa maksimarketi tööstuskaupade osakonna juures. Seega läheme jala. Koeratoitu, telgitaoline mängutunnel ja kaks kokkupandavat tooli.

Sellal kui poe sees toole ootan, käib „näljast paistes” tööpõlgur poe ees inimesi solvamas.

Ostud korterisse ja uuesti poodi, seekord Kirikmäe prismasse.

Jaama viadukti remonditakse ja buss teeb määratu ringi nii minnes kui ka tulles. Minnes näeme Ilustee linnaosa salasoppe, kus ma päevavalges palju olnud ei ole (mõnikord lennujaamast tulles on takso sõitnud sedakaudu). Tulles seevastu linna edelanurga linnaosa neid soppe, kus ma üldse varem käinud ei ole. Ennustan, et küllap on viadukt remondis ka järgmine nädal, mil niigi lõbustatakse inimesi sellega, et neli päeva enne valitseja ametlikku sünnipäeva on üks kesklinna kahest strateegilisest ahendist suletud, nii et kui viimasel põhjusel hilineb buss oma pool tundi, siis esimese tõttu veel vähemalt 20 minutit ja trajektoor on ettearvamatu. Kui poe poole minev buss keerab lõpuks Vabaduse puiesteele, näeme sellel kõndimas meie joodiknaabrit, kes nähtavasti on olnud teel jaama poole, aga sattunud tundmatusse keskkonda (nii kaugel linnas ma teda kunagi varem näinud ei ole, jaamas küll ja ükskord isegi kell 6 pühapäeva hommikul, kuigi tema jaoks oli ilmselt veel laupäeva hilisõhtu).

Linnas turu servast läbi, raamatupoest homsele külalisele kink ning jäätisekohvikus eine. Siis tõesti Kirikmäe prismasse.

Filmidest vaatame linateost The Party (1968).

No comments: