8.6.11

K, 1618. päev: hundil on need hullud jutud

Eelmine bussiraamat sai eelmisel nädalal läbi, vahepeal lugesin kogunenud lennundusajakirju (saades näiteks teada, mida järeldati bin Ladeni hoovis purunenud helikopteri säilinud saba ähmasest telefonifotost või kuidas selle peale, et salatalitused udustavad aerofotodel järjekindlalt riigisaladusi, arvas Google, et see ju näitab selgelt kätte, kus riigisaladused on). Täna võtan käsile uue bussiraamatu, Mart Laari „Saaremaa 1944”.

Tekstis seisab kohanimi Aarhus. Mida teeb tõlkija? – Vaatab väliskohanimede andmebaasist, et „õige” nimi on hoopis Århus, ja maalib tõlkesse selle. Et aga toimetaja seda linna juhtumisi teab ja meenub, nagu eelistanuks sealseile elanikele endile kirjutada ikka Aarhus, kontrollib ta taani Wikipediast järele ja saab teada, et alates 1. jaanuarist 2011 on vana paralleelnimi Aarhus see õige ja ametlik.

Mammutprojekti koosolek, mis on minu jaoks puhas ajaraiskamine. Algul räägivad 16 osalisest peamiselt 3, teemaks tehnilised probleemid. Kui järg jõuab minuni, teatan, et mul lahendamatuid tehnilisi probleeme ei ole ja edeneb jõudsasti. Ma olen nähtavasti pikalt ees*. Mitte midagi kasulikku ma seega kuulda ei saa.

* Kord, hiljemalt VIII klassis, läksime kooli staadionist mööda kodu poole. Staadionil oli just alanud kolm aastat vanemate koolivendade kehalise tund, kes jooksid soojenduseks ümber staadioni. Seal oli seltskond, kes aktiivse klassivälise tegevusega olid üle kooli tuntud, ning ühele neist hõikas klassivend E Toomas Uba matkides: „Ja sealt tulebki L, till pikalt ees!” L hakkas nii kõvasti naerma, et jättis jooksmise pooleli.

Inglise Wikipedia päeva artikkel on Phil Hartmanist (you may remember him from such movies as...).

No comments: