14.12.08

P, 874. päev: tervisi pimikust

Töötlen eilseid pilte. 236 pildist on esituskõlbulikke umbes 90. Suur osa on tehnilist või kunstilist praaki: esimene on näiteks siis, kui fotokas on hämaras teravustanud näiteks esiplaani laual olnud klaaside järgi, jättes taustal olevad inimesed kergesse hämusse. Teine on siis, kui pildi pealt on näiteks näha, kas purihambal on amalgaam- või ionomeerplomm.

Esiteks käin pildid kaks korda läbi ja valin näitamiskõlbulikud välja (IfranView). Siis sätin paika tumendid-helendid ja valgetasakaalu (Canon DPP), sellele kulub õige palju aega. Siis eemaldan mõnel välgupildil olnud punased silmad, mis on keerukam kui võiks arvata, sest see (kaotab valitud alal värvid, st punasest tuleb tumehall) on miskipärast olemas ainult IfranViews, kus saab valida ainult ristkülikut ja ei saa muudatusi tagasi võtta. Et valgust rohkem peegeldunud silmaterad jäävad töötluse tulemusel helehalliks, justkui oleks neis kae, tuleb neid enne tumendada, mis taas toimub muus programmis. Nalja rohkem kui rubla eest.

Siis algab võitlus (NoiseWare) ka pildimüraga, mida on palju, sest enamik pilte on võetud loomulikus valguses, tundlikkusega ISO 3200. Esimesed katsed müravähendusega eemaldavad küll müra, aga pärastisel ülevaatamisel näen, et inimesed pildil on endast kolmkümmend aastat nooremad nagu k-erakonna valimisplakatil (või nagu prantsuse kolleeg D, kes vahepeal kasvatas habeme ja nägi välja nagu iseenda vanaisa).

2 comments:

Anonymous said...

Levitatsiooni kujutav pilt on geniaalne.

Mulle tundb, et sa näed nende piltide töötlemisega liiga palju (käsitsi-)vaeva.

Kasutan ise DXO Optics Pro-d, mis suudab väikese kohandamise järel kõik vajalikud operatsioonid korraga ära teha. Väga harva on käsitsi ülekäimist vaja, eriti tavapiltide puhul. Proovi, testversioon on saadaval.

Kas kaks mustvalget pilti jõulupeo galeriis on seal mingi varjatud tagamõttega või kogemata?

AV said...

Tänan huvitava tarkvaravihje eest!Käsitsi toimetan sellepärast, et kõikvõimalikesse automaatoptimeerimistesse olen suhtunud suure skepsisega.

Kaks mustvalget pilti jõulugaleriis on põhjusel, et need olid ka algupärandis mustvalged ning eks mustvalge pildi valgetasakaalu otsingutel ole kõige hõlpsam muuta kogu pilt mustvalgeks...