18.6.07

E, 410. päev: Battle of Agincourt?

Võtan bussiraamatuks Wilhelm Buschi valitud teosed, teate küll, Max ja Moritz, kaarnapoeg Hans Huckebein ning teised XIX sajandi koomiksilaadsed vemmalvärsid, mille moraliseeriv mõju seisneb peamiselt peategelase hukkumises ja mida Eesti oludes arendas edasi Karl August Hindrey mitmekülgne talent. (Kuigi Busch maalis täiesti äratuntavaid pilte, oli Hindrey siiski mitmekülgsem, sest tema ampluaasse kuulusid ka koolinoortele suunatud kergekoelised jutustused Eesti riigimeestest (kergekoelisust süvendasid mõistagi Maxolly pildid, mida see maalis fotode järgi), üsnagi Bontš-Brujevitši raamatu "Lenin ja lapsed" stiilis, mis minu ajal oli algkoolis kohustuslik kirjandus, aga mille võis asendada mõne muu samalaadse teosega, meil oli kodus Priležajeva "Lenini elu", põhjusel, et seda müüdi 1974. a Brežnevi pakis koos täpselt sama suure koomiksiga "Piilupart, Miki ja teised". Seega on ring sulgunud.)

Päeval vihun toimetada kaubaloetelusid ning, et toanaaber on puhkusel, ei saa oma leide kellelgagi vahetult jagada. Näiteks energy reduction apparatus on saanud vasteks energia vähendamisseadmed (energiasäästuseadmed; see saab tagasisidesse soovituse meenutada energia jäävuse seadust), Lichtmaschinen on valgustimootorid (generaatorid) ja near infrared ray absorbing dyes tõlge on peaaegu infrapunakiire absorbentvärvid (lähi-infrapunakiirgust absorbeerivad värvained – leidsin, et near infrared puudub tehnikasõnastikust, aga see ei vabanda seniolematu vaste väljamõtlemist – aga võib-olla on tegu Jaan Tatika, suure asjade väljamõtleja reinkarnatsiooniga, minu lugupidamine). Ja autode rihtimislaudade asemel on saadud korrektsioontabelid (correcting tables).

Aga eriti kuri olen ma "tõlke" peale, kus saksa lühend Blutgasmo und -sensoren on jultunult ümber pandud "eesti" käkerdiseks veregasmo ja -andurid (p.o veregaasimonitorid ja -andurid) – kas mäletate The Fast Show' teemat Chanel 9 ja selle reklaame, kus alati reklaamiti üht ja sedasama vidinat, mille kogu otstarve seisis selles, et seda sai kuhugi toetada ja üht osa kangiga edasi-tagasi kõigutada (funcioni moronico e accion pumpo), mille hind oli 5 600 750 398,99 raha, mille erakordset headust näitasid õnnest pakatavad kasutajad (näitlejad Mark Williams ja Arabella Weir) ning reklaami lõpuks hüppas ringi poolpaljas näitsik, ning mida nimetati kord cielyn gizmo (see on siin 1.08-st edasi), kord kitchun gizmo, kord auto gizmo, kord gardun gizmo ja lõpuks orgazmo gizmo?

* * *

Mul on kaasas sedel elutoa akna mõõtmetega, viimaks on koitnud aeg hankida sinnagi kardin (kui hommikuti negatiive skannin, paistab päike kuvarile peale, heal juhul näeb skannitava ala servajoont, aga seda ei näe, kas tarkvara on optimeerinud värvused jälle nii, et inimeste näod on rohelised või pilved roosad).

...kodus on sinine taevas...Aga õhtul hakkab üles ajama dramaatilisi pilvi (tumesiniseid, mitte roosasid) ja mõtlen, et mõistlikem on sõita otse korterisse, selmet jääda, kardin käes, vihma kätte. Linnas raudteejaama juures tababki bussi tugev äiksevihma valing, mis kestab umbes viis minutit, nii et korteri juures on sadu juba üle. Aga samas poeni jalutada ma enam ei jõuaks.

Homme on ka päev.

No comments: