18.12.14

N, 2769. päev: pühad tulevad

Hommikul on liftis kusi, pikk jalgsimatk alla. Poolel teel üritan kutsuda lifti, et äkki tuleb teine ja kuseta, aga ei. All märkan, et teine lift on all, mis tähendab, et kui veab, saame üles ilma ronimata. Aga koos meiega siseneb majja koduhooldaja, kelle lasen, nagu ikka, koeraomanikku toreda suhtumise hoidmiseks ette, nii et ta satub kuseta lifti ja, kuigi kikkiskõrvu kuulan, millal ta lift on jõudnud üles ja sulgenud jälle uksed, saadab liftiautomaatika ikkagi seinast seina lainetava lombiga lifti. Korraks käib läbi pea mõte, et kui ta oleks sattunud kusega lifti, näinuks ta enda hoolealuse tööd, aga siis kohe järgmine, et isegi kui näinuks, arvanuks ta äkki seda koerte tööks, teadmata, et koerast nii palju ei tule ja koerakusi haiseb teistmoodi. Nii et pikk ronimine jälle üles, kusjuures mõlemat pidi on Šp süles. Alla minekul Št tirib, üles tulekul mõne esimese korruse ka, aga edasi asendub tirimine aegamisi ähkimisega ning mõne viimase korruse olen isegi mina ees.

Tööl toanaaber arvab, et olen ära ka pühadenädala (sest olin öelnud juba mitu nädalat ette, et 19. skp on mul vaba päev), ja seega pakub ka mulle lahkumiskomme, mispeale teatan, et mis siis, näeme esmasp. ja teisip. uuesti. Aga kommi ikka saan, kuigi ta käsi nõksatab seda kuuldes korraks tagasi.

Washington Post on kontrollinud Lavrovi 16. skp väidet, nagu ei oleks 80% USA Kongressi liikmetest käinud kunagi välismaal, ja sai tulemuseks vastupidise, et ainuüksi ametiasjus on käinud 84%, ja pannud väitele hindeks luiskemaksimumi, neli Pinocchiot.

Õhtul on aga kontsert, kus jälle esimesest reast kuuleme üht Saksa sopranit, kes väikses episoodilises rollis mängis ooperis, mida me kevadel ei suutnud lõpuni vaadata. Täpselt samas kohas kui kevadel Inglise baritoni kontserdil istub sama vanahärra, keda siis nimetasin kurdiks vanameheks; ilmselt on tal kammerlaulu abonement. Kogu kava on Richard Strauss, esimese loo kirjutas R. Strauss 6-aastasena, viimase vana mehena veidi enne surma.

Huvi pälviv detail on nimetet vanamehest meeter maad eespool laval umbes 2 cm pikkune ja ½ cm kõrgune must pusa, mis näeb välja nagu liikumatu ämblik. Teisalt elus ämblik keset lava nii kaua paigal ei püsi ja surnud ämblikul ei ole jalad sirged, nii et küllap on seal lihtsalt parketi vahele jäänud ja lahti kärisenud tükike esineja kleiti või püksisäärt.

No comments: