24.2.11

N, 1522. päev: viderunt omnes

Avastan, et telefonidesse läheb tavaline kõrvaklapijuhe. Kuulan seega raadiot ja kohalik ingliskeelne raadio teatab, et nende uudised on üleval ka nende kodulehel. Nuu jaa, kui pidada 9. septembri 2010 teateid uudisteks. Austraalias olevat seadus, et uuteks tohib nimetada ainult kuni 6 kuud vanu asju, mille alusel tahtnud keegi minna riigi vastu kohtusse, et miks on ühe osariigi nimi New South Wales, kuigi see on tunduvalt vanem kui 6 kuud.

Hiljem satun kohaliku klassikaraadio peale ja meenub tudengiaegne pidu, kus oli rohkesti muusikatudengeid ja üksvahe oli arutluse all üks kahest nimepidi teada olevast XIII sajandi heliloojast, Pariisi Notre-Dame'is* tegutsenud Perotinus. Seltskonna ainus ametlik vanamuusik uneles niisama ja äkki küsis: „Mis bändist te räägite?”

Mis muidugi meenutab seda, kuidas tulemas oli suurem pidu ja küsiti, kes saaks majutada kaht mujalt saabuvat naistudengit, ja äkki teatas üks meestudeng: „Ma võtaks nad oma poole, aga... see... mul on väga väike...” Vähem kui poole sekundiga, st veel enne seda, kui ta jõudis öelda sõna „tuba”, oli laginal naerma hakanud kõige kiirema reaktsiooniga ühingukaaslane ja üks ühingu ajalukku läinud kuldütlustest oligi tekkinud.

Õhtul paks udu.

* Ärge kujutage Perotinuse ümber Notre-Dame'i selle praegusel kujul, sest praegune hoone ehitati pisut hiljem**. Perotinuse ajal oli Pariisi toomkirik pigem romaani stiilis pimedavõitu väiksem massiivne ehitis, isegi erakordselt lai (6 m) tänav kirikuesisele platsile oli veel rajamata. Kaks Pariisi Rooma ajast läbistavat magistraali olid 2,4 m laiad, ülejäänud tänavad sellestki kitsamad. Cité saare hoonerägastikus oli peale kuningalossi ja toomkiriku veel 20 muud kirikut.

** Ei ole päris tõsi: gooti koor oli juba valmis (1163–1177). Ristlöövid valmisid pärast 1196 ja kesklööv oli 1208 peaaegu võlvitud, samuti oli alustatud läänefassaadi alaosa. Umbes 1225 valmis läänefassaad, umbes 1250 tornid ja põhjapoolse ristlöövi roosaken, 1260. aastatel valmis ristlöövide ümberehitus, kogu kirik 1345.

No comments: