28.2.11

E, 1526. päev: kevad!

Eesti inimesed, isegi need, kes seda siin ei loe, võivad minna kadedusest roheliseks või oravaks või kelleks tahes, sest siin on täna kevad!! Päike paistab ja soe on ja taevas sõuavad kurgede kolmnurgad.

Taas meenub tudengiaeg, mil vaidlesime ühe tollal vist kirjandust õppinud tudengiga teemal, kas laulus „Teele, teele, kurekesed” räägitakse toone- (nagu arvas tema) või sookurgedest (nagu arvasin mina). Põhjendasin arvamust nii keeleajalooga (Kuhlbarsi ajal tähendas „kurg” sookurge ja toonekurgi nimetati hoopis saksakurgedeks) kui ka ornitoloogiaga (laulu II ja III salm, eriti koht „kõlaks teie häälekajast” viitavad kruutamisele, mida teevad sookured, ja mitte tummade toonekurgede susinale ja nokaplagistamisele). Mäletamisi me kokkulepet ei saavutanud, kuigi näitasin toone- ja sookure võrdlust Eerik Kumari „Eesti lindude välimäärajast”. See teine tudeng on praegu muide kirikuõpetaja.

Toonekurgede teemaga seostub mõistagi ka kunagise „Kreisiraadio” uusaastasaate tegelane saarlane Svjatoslav Toonekurg ning asjaolu, et soomlased pahandanud üksvahe väga oma linnuvaatlejate peale, kes liigitasid toonekure röövlinnuks. Need vastu, et sööb konni, hiiri ja muid loomi, järelikult on ju röövlind.

No comments: