30.1.19

K, 4266. päev: lumi ja maailma uudiseid

9.00 on erakorraline hambaarstiaeg. Olen kole närvis, sest lumekaose tõttu kesklinnas hilinen 7’, aga vastuvõtt ütleb, et ei ole viga, HA ise istub ka lumes kinni.

Leian, et väliskohanimede andmebaas on endast lõpuks üle saanud ja vahetanud Taani linna Aarhusi eelis- ja rööpnime. Nimelt varem oli põhivorm Århus ja Aarhus rööpvorm, aga 2011 otsustas linn vormid vahetada (kuigi see ei meeldinud Taani kohanimenõukogule). Vähe hiljem kirjutasin KNABile ja soovitasin vormid vahetada ka andmebaasis, aga sealt ülvati tagasi, et aga Århus on ju ka lubatud vorm, nende arust vahetada vaja ei ole. Ja sedasi seisis see seal veel aasta tagasi, nagu kirjutaks üks Eesti andmebaas ette kogu maailmale, mismoodi on õige. Kahtlemata on see planeedil Eesti täiesti loogiline, aga muu maailm miskipärast ei arva, et maailma naba oleks Eestis. Nüüd on vormid siiski vahetatud ja selleks läks ainult seitse aastat nagu muinasjutus.

Eile oli uudis, kuidas üks Iisraeli väikefirma väidab, et on leidmas universaalset vähiravimit, mis aastaga ravib kõik vähktõved, ja juba täna tuleb järgmine, et selgus, et nad tahavad lihtsalt raha, tulemusi neil avaldada ei ole. Lehel A Science Enthusiast märgib Dan Broadbent, et seda võinuks arvata kohe, aga ettevaatliku inimesena ei tahtnud ta neid kohe petisteks nimetada; ta eeldanuks seda paljastust umbes aasta pärast, aga mitte kohe järgmisel päeval; nii et nüüd saab ta seda firmat rahus nimetada petvateks petisteks, kes jäid pettusega vahele (lying liars who got caught lying). — Aga vat mõnesse maailma kaugemasse nurka imbuvad maailma uudised mitu päeva hiljem: huvitav, kas seal ilmub kumbki uudis päevase vahega eraldi (1. hurraa!! 2. buääähhh…) või mõlemad koos?

No comments: