20.1.19

P, 4256. päev: külalised, vana pilt, Midsomer

Hommikul saiapoes koogi ja saia järel, siis tulevad külalised. Olen raskelt pinges, et äkki koer kuseb või situb kogu elutoa täis nagu tavaliselt või tõukab veel ebakindlalt jalgel püsiva noorima külalise kivipõrandale pikali; E ka seepärast, et äkki hammustab last kogemata. Noor külaline tunneb kunstiplakatil olevast MOBA tähtteosest Ronan the Pug* eksimatult ära koera (näidates vaheldumisi plakati ja meie koerte poole ja häälitsedes ühtmoodi).

* Olin hulk aega arvanud, et teose pealkiri on Ron the Pug, aga kui teisipäeval kirjutan MOBAle ja teatan juhtunust, vastatakse sealt, et väga meeldiv, aga teose pealkiri on siiski Ronan the Pug.

* * *

Võtan sahtlist välja kevadest puutumata olnud Oleviste praeguse seisundi isomeetria-kaguvaate, mis on sealmaal, et esiplaanil olevast Bremeni kabelist on kõik valmis peale poole friisi, tugipiilarite niššide, alusmüüri ja Hans Pawelsi kenotaafi, katustest on valmis pikihoone viilutorn, S-eeskojast on valmis alusmüüri kontuur. Praegune seisund arvestab maapinna praegust taset, kus kirikaias on maapind u 1,4 m pikihoone põrandast kõrgemal, aga S-eeskoja fassaadist alates torni poole on ligikaudu sama kõrgel või madalamal. Kus maapind laskub, ma ei tea.

Asja selgitab Google’i tänavavaate hoolikas uurimine: maapind on kõrgemal ainult kirikaias, üsna ühtlaselt. S-eeskoja SO-nurgas on aiavärav ja trepp, kus maapind laskub tänava kõrguseni, ja nii on S-eeskoja tänavapoolne (S) vundamendimüür palju madalamal kui aiapoolne (O).

S-eeskoda oli üks väheseid kohti, mida 1820. a tulekahju järel tublisti ümber ehitati: varemete lõunavaatel (u 1825) puudub S-eeskojal tänavapoolne viil, aia pool on kaks akent ja ümmargune aken nende kohal, tänavapoolsel fassaadil on räästas kaks konsooli, Laia tänava pool on madal abihoone. Praegu on S-eeskojal petikniššide ja nurgafiaalidega viil, lai eenduv karniis (nagu Bremeni kabelil), aiapoolses seinas üks aken, ligikaudu samasugune nagu pikihoone külgseinas. Võimalik, et varemete vaate aiapoolsed kokku kolm akent on kunstniku tõlgendus ümara tümpanoniga paarisaknast. Oleviste põlengueelsest seisundist on lõunavaade (ja põhiplaan) 1799. aastast raamatus „Tallinn aastal 1825”, ka seal puudub S-eeskojal viil, katus on kelpkatus ja Laia tänava pool on madal juurdeehitis, mis ulatub pikihooneni, sest pikihoone külgseina läänest 2. aknast on vaba ainult ülaosa. Samal joonisel on S-eeskoja portaal sama lai kui aken selle kohal, mis võib olla joonise viga või siis mitte; praegu on portaal veidi kitsam. Oletades, et akna laius on algne ja viga ei ole, võib see tähendada, et portaal on sekundaarne, sest on täheldatud, et Oleviste peaportaal Laia tänava pool torni W-seinas on sekundaarne, sest hästi ei sobi müüripaksusega ning tõenäoliselt oli varem kiriku lõunaseinas (ühelgi Tallinna keskaegsel kirikul ei olnud peaportaal läänes), aga ei ole täpselt teada, kas pikihoone seinas S-eeskojas või S-eeskoja seinas Oleviste tänava ääres. Samas oleks praegune peaportaal aknast tublisti laiem, nii et võib oletada, et praegune peaportaal oli varem pikihoone külgseinas (S-eeskojas – vrd Niguliste ja Toomkiriku peaportaal, mis mõlemad on hiljem ehitatud eeskojas); S-eeskoja praegune portaal on kas varasem torniportaal või – kui 1799. a joonisel on viga – on algne ja varasem torniportaal on vahetatud varasema peaportaaliga S-eeskojas.

* * *

Lihtne matemaatika selgitab, et Midsomer on üks turvalisemaid kohti maamuna peal!
  • 20 hooaega, seni 122 filmi, igas filmis keskmiselt kaks mõrva, kokku ütleme 250. See teeb 12,5 mõrva aastas.
  • Midsomeri elanike arv ei ole teada, aga filmitud on see peamiselt Oxfordshire’is ja Buckinghamshire’is, mõnikord ka Berkshire’is ja Hertfordshire’is, mille hinnanguline elanike arv 2017. a keskel oli vastavalt 682 400, 803 400, 905 800 ja 1 180 900. See teeb Midsomeri elanike arvuks kokku kas 1 485 800 või 3 572 500.
  • Jagame mõrvasageduse aastas elanike arvuga ja korrutame 100 000-ga. Saame 0,84 ja 0,35.
  • Võrdleme: Taiwan 0,82; Singapur 0,32. Euroopa keskmine 3,0; maailma keskmine 6,2. (Lääne-Euroopa keskmine 1,5.) Üliturvaliseks peetav Soome 1,42; Rootsi 1,08. Ühendkuningriik kokku 1,20. Eesti 3,19; Läti 3,36; Venemaa 10,82.
(Nali muidugi selles, et Midsomeri elanike arv tõenäoliselt ei ulatu miljonitesse (71 küla ja 1 väikelinn). Aga isegi kui Midsomeris elaks ütleme 50 000 inimest, teeks 250 mõrva 20 a jooksul sageduseks aasta ja 100 000 elaniku kohta 25, mis on väiksem kui näiteks populaarsetel turismimaadel Bahama saartel (28,40) ja Brasiilias (29,53), rääkimata mitmest keevalisest Kesk-Ameerika maast, kus tapetakse üle kahe korra agaramini (Venezuela 56,33; Honduras 56,52; El Salvador 82,84).)

No comments: