18.12.18

T, 4222. päev: Taani

Loen kunagi jõulukingiks saadud vanaraamatut „Pitkin Pohjolan postiteitä” (Põhjamaade vanad postimaanteed) ja saan teada kolm põnevat asja:
  • Roskilde lähedale Ringstedi kirikusse on maetud mitu Taani keskaegset kuningat. Taani Wikipedia selgitab, et kuus: Valdemar I den Store ja tema naine Sofia af Minsk, nende pojad Knud VI ja Valdemar II Sejr, viimase neljast naisest Dagmar af Bøhmen ja Berengaria ning pojad Valdemar den Unge (kes valitses mõne aasta koos isaga, aga päris kuningaks ei saanudki, ning tema naine Eleonore af Portugal) ja Erik Plovpennig, viimase pojapoeg Erik Menved (ja tema naine, Rootsi printsess Ingeborg ja ema, kuninganna Agnes), Valdemar III Eriksøn, Rootsi kuningas Birger Magnusson (ja tema naine, Taani printsess Margrethe Eriksdatter). Hauad avati 1855 ja saadi teada, et Valdemar II oli 1,83 m pikk, Valdemar I 1,85 m ja Knud VI 1,88 m.
  • Teiseks on viidatud igivanale reisiraamatule „Die vornehmsten europäischen Reysen”, mis on digiteerituna internetis olemas (1792. a trükk). Seal on kirjeldatud suuri Euroopa postiteid, sõidukaugusi ja ‑aegu, vaatamisväärsusi ja reisikulusid. 
  • Ja et Ringstedtist vähe edasi Antvorskovis oli johanniitide klooster, rajatud 1164 nende põhjamaiseks tugipunktiks, ning autor oletab (lk 32), et äkki olid nad Valdemar II 1219 Tallinna-sõjakäigul kaasas ja Tallinnas „taevast langenud” Taani lipp oli äkki johanniitide lipp – ka neil on valge rist punasel taustal. 


No comments: