14.7.17

R, 3734. päev: Mustjalast

Padjaraamat – Martin Körberi raamatu „Ösel einst und jetzt” II köide, ilmus postuumselt 1899, faksiimiletrükk 1975 – algab Mustjala kihelkonnast. Saab teada, et Mustjala mustad rahvarõivad olnud Rootsi päritolu ning veel Körberi ajalgi juhtunud lugu, kuidas üks Kihelkonna mees näinud Stockholmis naaberkihelkonna neide, astunud ligi ja võtnud jutu üles, aga need polevat midagi aru saanud. Möödunud üks sakslane, kes tundnud rõivaste järgi ära, et mees on kihelkondlane (!), ja selgitanud talle, et ei ole need neiud Mustjalast midagi, vaid hoopis Kesk-Rootsist.

Körberile jätsid tema kaasaegsed mustjalalased hea mulje: väga viisakad, viksid ja puhtad, käisid saunas lausa iga nädal.

* * *

Selgub, et mul on krediitkaardi limiiti hetkel alles 0,06 €. Mida selle eest saab? — Ooperit 9 sekundit, maailma-ooperitähte kontserdil (kus ta laulab ainult mõne numbri) 1½ sekundit, taksoga 18 m, lennukiga 500 m, bussiga 800 m.

* * *

Fotoarhiivi taastamisel selgub, et 31.12.2014 varukoopias ei ole pilte, mida tegin sel ajal, kui arvuti arhiivi varundas. Ja et hävinud osa algusest on eelvaateid alles suht vähe (vbl seoses kataloogi lagunemisega augustis 2015).

Leian, et kasulik oleks need ekstraktida kõik eelvaated võimalikult kiiresti, küll neid kohale sättida jõuab (nt taastada failinimesid: kui algupärase suurusega algupäraseid eksporte oli mõlemast, suurest ja väiksest kaamerast, kus failinimed jooksevad erimoodi, olen pannud eksportidele kuupäeva, teema ja järjenumbri). Huvitav, et kaustades, kus on eelvaateid alles vähe, on alles peamiselt need, millest on tehtud ka ekspordid.

No comments: