17.5.16

T, 3248. päev: hundil on need hullud jutud

Vat alles reedel kirjutasin pettumusest, kuidas muidu täitsa ladna koolivend osutus fanaatikuks, selle sõna algses ja mitte sugugi kaunis tähenduses. Aga täna hommikul, kui voodi äärel istudes tutvun, mis on öö jooksul maailmas juhtunud, saan teada, et eelmisel nädalal (9.–13.5.) toimus WHO/FAO eksperdirühma (JMPR) erakorraline istungjärk, kus arutati just sedasama teemat, taimemürgijääke toiduainetes, ja järeldati, et neist just sellesama, mis vähi tekitamise pärast keelustamiseks koguti Eestis eelmine nädal allkirju, vähirisk söögi kaudu on ebatõenäoline (unlikely to pose a carcinogenic risk to humans from exposure through the diet) – mõni nädal hiljem väidetakse, et surmava annuse saamiseks on vaja ühekorraga ära süüa 86 tonni nisu, ühekorraga, 86 tonni, või ära juua 70 000 liitrit veini (kusjuures asjakohatu käitleja uriinis on kontsentratsioon suurem kui veinis). Lugege ise: istungjärgu esialgsed kokkuvõtted (16.5.) – link.

Enne edasi lugemist meenutagem, mis on oht ja risk: oht on seisund, risk on selle tõenäosus. Üks ei välista teist.

IARCi vähiohtude klassifikatsioonis (link) on klassi 2A (probably carcinogenic to humans ehk mis võib-olla on vähiohtlikud – võivad tekitada vähki ses mõttes, et ka kindla kantserogeeniga kokkupuutel igaühel vähki ei teki) – 79 kande seas ka näiteks töötamine naftakeemiatööstuses (toimik 45), klaasitööstuses (58), juuksurina (57, 99) ja vahetustega (98), anaboolsed steroidid (111), praadimine (95), malaaria (104), kuum mate (51) ja punase liha söömine (114).

Klassis 1 (carcinogenic to humans ehk mis teadaolevalt on vähiohtlikud) on 118 kannet, näiteks alkoholjoogid (44, 96, 100E), põlevkiviõlid (35, Sup 7, 100F), beetlilehed (Sup 7, 85, 100E), kivisüsi majapidamiskütusena (95, 100E), diisliheitgaasid (46, 105), postmenopausaalne östrogeenravi (72, 100A), Helicobacter pylori (61, 100B), krooniline A- ja B-hepatiit (59, 100B), ioniseeriv kiirgus (100D), töötamine alumiiniumi- (34, Sup 7, 92, 100F), terase- (34, Sup 7, 100F) ja kummitööstuses (28, Sup 7, 100F) ning maalri (47, 98, 100F) ja korstnapühkijana (35, Sup 7, 92, 100F), mineraalõlid (33, Sup 7, 100F), välisõhu saaste (109), hiinapärane soolakala (56, 100E),  töödeldud liha (114), päikesekiirgus (55, 100D), tubakas (83, 100E), solaariumid (100D) ja puidutolm (62, 100C).

Ehk maakeeli – kui teile teevad muret vähiohtlikud ained, hoidke parem kaugele nendest, millest on kindlalt teada, et on vähiohtlikud: ärge jooge alkoholi, ärge suitsetage ega laske teistel, ärge hingake sisse saastunud välisõhku, ärge sööge töödeldud liha ja ärge sattuge päikese kätte! Parem üldse, kui te õue ei satu, sest kui teil just ei ole looduskivist põrandat ja te ei ela radooniohtlikus keldris, on toas looduslik kiirgusfoon mitu korda väiksem kui õues.

Väga piinlik, kas pole. Oleksin ise selle allkirjakogumise algataja, häbeneksin end maapõhja. Jagan uudist FB-s – üritan kahjurõõmu talitseda ja – ja terroriühingu valedest* õhutatud fanatism muudkui jätkub. Kas koolis ikka õpetatakse, mis on kontsentratsioon ja mis tõenäosus?

*Nt väide, et plekkpurk pidada looduses säilima 200 aastat – muuseumihoidlas küll, looduses hävib umbes kümne aastaga.

* * *

Hommikul seale kaks tagumist kärsaribi, kärsa tagumisse otsa ajalehekate. (Kärsa keskmise osa katsin kohe alguses kassakviitungitega, see materjal ei ole sama hea kui ajaleht – kõvem ja raskem lõigata. Liimiga immutatud ajaleht annab venima ja muutub rebimiskindlaks.) Lõikan kääridega sõrme (!!). Kärss on viltu ja sinna ei saa midagi parata: kärss oli üldse esimene koht, mida seast tegin; oleksin pidanud ootama ja ehitama kärsa pärast, poltides selle muu alumiiniumrakise külge.

* * *

Remonditakse maja küttesõlme, väga sobivalt külmalaine ajal. Laupäeval ja pühapäeval oli toas 19°, I+Ä olid pühapäeval loiuvõitu, arvasime, et äkki külma pärast. Puhastasin eile 120 °C auruga I+Ä jooginõud (millel on kohti, kuhu käsi ei ulatu), koerte jooginõu (mis ei ole nii puhas olnud aastaid) ja kohvimasina veepaagi (mille kättesaamatusse alaossa oli tekkinud pruunikas elustik); eile olid I+Ä kõbusamad. Ja arvake, kui palju on toas sooja täna hommikul? — 18°. Hea karge, viska tekk pealt ja paugupealt olen ärkvel. Õhtul saab vist aknast sooja sisse lasta.

Õhtul on pistikupesadest vool ära. Kontrollin korteri elektrikilbist – ongi üks kaitse väljas. Kurja juur on Šp, kes on vedanud padja nurka, kus muidu seisab I+Ä elamine, mis päevaks on igaks juhuks kärutatud magamistuppa ukse taha – mitte niivõrd kisa kui I+Ä turvalisuse pärast, et kui nad peaksid juhtuma pääsema seiklema tuppa, ei satuks nad Šp ja Št lõuge vahele. Šp on toetanud padja kenasti nurka, juhtme peale, ning kui toetas oma raske kere padjale, andis kuskil miski järele ja kaitse lülitus välja. Mistõttu edaspidi tuleb ehitada toolidest tõke ette. Kui Šp oli veel kutsikas, käis L-kujulise arvutilaua ette spetsiaalne aed, mis käis mõlemast otsast klambritega kinni ja oli ratastel.

No comments: