16.5.16

E, 3247. päev: usupüha

Usupüha. E sõidab Eestisse.

Mina ehitan jõudsalt kolmandat siga.
  • Hommikul lõpetan eesmised kõrvakinnitused (püsti, keskjoon p.o 8 mm tagapool pea kesktasandit; tagumised on 30 mm tagapool pea kesktasandit, rõhtsad). Tehnoloogia on sama kui tagumistel: vajaliku asendi annab serviti papitükk, pesaks on sellele kleebitud plasttüübel, aga tagumistel liimkinnitus peab, eesmistel tuleb tüübel lahti. Mäkerdan selle kinni epoksiidkitiga. Parempoolne eesmine tuleb ka lahti, selle ka.
  • Seni on ülemine peapoolik olnud muust seast eraldi. Liimin ja poldin selle alumise külge kinni (augud on ette puuritud juba enne kanderibide paigaldamist).
  • Kuklaribid, silma järgi, radiaalsed, kummalegi poole 3 tk.
  • Turi: kukla tasandilist osa jätkav ristkülikukujuline plaat, kinni selja mediaanplaadi ja alumiiniumrakise küljes.
  • Kukla alumise poole kanderibid (kaelast väljapoole ulatuva pea jaoks).
  • Siis leian, et luukere on valmis, katan kogu sea 1. korda ajalehepaberiga (v.a kärss). Ribade pikkuse, laiuse ja ülekatte leian katse-eksituse meetodil. Liim on kliistritaoline, sõrmedele jääb paks kiht. Oluline on avada hilisemad ühenduspesad kohe, kui ajaleht on veel märg (pärast ei pruugi neid leida).
  • Siis siga kuivab pool päeva. Ajaleht tõmbub kenasti pisut pingule.
  • Õlakondid (mis toetuvad peamiselt alumiiniumrakisele) ja õlgade-selja ülemineku kanderibid, kaela kanderibid (need küll toetuvad ühele-kahele liimitud ajalehepaberi kihile, aga neid on nüüd paigaldada lihtsam, kahe teadaoleva raadiusega kera vahele). Kaela ja õlgade pind.
  • Mõtlen välja, kuidas teha suu kanderakis (see p.o tugev, sest kui siga kukub näoli, maandub esimesena alalõug, mis ulatub kärsast ettepoole). See on väänatud 2 mm messingtraadist ja epoksiidkititud kärsa kanderakise külge.
  • Kanderibide tegemine silma järgi on tunduvalt kiirem kui sirkliga mõõtes, materjal on õhem ka (kerapindade moodustamisel pidi täpselt sirkliga mõõtma).
  • Varsti saab valmis teha jalad; need tuleb paigaldada alles siis, kui kogu „nahk” on paigas (veel 4 kihti*) ning kärss, käed, saba ja kõrvad valmis. (* Tagasihoidlik esialgne hinnang. Pärast maadlen pikalt ribidevaheliste orgude täitmisega ja asi läheb seda nägu, et kerapinna saavutamiseks on vaja süvenditesse vähemalt 8 kihti.)
  • Tallad tulevad vanadest riiulikanduritest (vist magneesium) + epoksiid, sääred + põlved 2 mm alumiiniumplaadist – täpne nurk selgub alles lõplikel tasakaalukatsetel. 1. ja 2. seal oli probleem, et kukub näoli, nüüd on vastupidine, et kukub selili (tagumiku kanderibidele liimisin pakse terasseibe, sai vist liiga palju, koukisin 4 tk lahti; häda korral saab selle koha pärast avada ja seibe veel eemaldada, aga loodetavasti saab tasakaalu reguleerida põlvede asendiga, mistõttu tuleb teha põlved-sääred kas alles kõige lõpus või teha neid valmis mitu tükki ja proovida (95°, 110°, 115°) – esimeseks teen täitsa valmis ja poltisin kohale 115° põlved, need on liiga madalad, alles 125° oleks ilmselt stabiilne. Taldade alla tuleb sõnum ehitajalt, tekst juba valmis. Sääred ja reied saavad ümaruse praeguse plaani järgi kipssidemega.
Luukere tegin kuu aega, esimene paberikiht peale poole päevaga!

Väga natuke ka poolteist kuud tagasi toimunud juubeli pilte. Kuuetunnisest üritusest on valmis eest ja tagant kokku kolme tunni pildid – ülejäänud kolme jooksul söödi, pilte on vähem. Aga töötluspausid on olnud pikad, olen vahepeal unustanud, mida piltidega tegin. Märtsi linnupildid ikka ootavad.

No comments: