8.10.15

N, 3042. päev: niit ja TPA

Hommikul elav koolitus, selle järel Kirikmäe prismast niit.

Õhtul bensuka pood, näen vareste valvepuu ja hakkide pesitsuskorstnaga maja vaheliste puude kohal lendamas kolme nahkhiirt.

Lennundusajakirjade paki lugemisjärg on suves, kus juunis ilmus maailma lennufirmade paremusjärjestus, majandusnäitajate järgi (Top-Performing Airlines, TPA). Vahest selle tõttu on Türgi Õhu reklaamplakatitele ilmunud alla serva väikeses kirjas, et nad olevat Euroopa parim lennufirma [hoopis] mingi reisijate küsitluse järgi – täpselt nagu Talina Lennu jaam, mis on mingis esikümnes mitte objektiivsete näitajate, vaid kah reisijate küsitluse järgi (vrd rahvusvaheline pannkoogivõistlus ja küsitlus lasteaias, kelle vanaema teeb kõige paremaid pannkooke). TPA jaotab firmad käibe järgi suurteks, keskmisteks ja väikesteks ning seal on nad 44,5 punktiga (99st) Euroopas 7. kohal. 1. kohal on Euroopas – teadagi – Ryanair (72,2 p; maailmas 4.), EasyJet on 3. (66,9 p, maailmas 8.), Air France-KLM on 8. (39,8, maailmas 44.), Lufthansa on 10. (36,7, maailmas 48.). Finnair on maailmas 53. (32,1 p), SAS on 59. (28,8 p), Aeroflot on 63. (23,5 p) ja loetelus on kokku 69 börsil kaubeldavat lennufirmat.

Köitmisest. Paigaldan 2. köite kaaned peaaegu tavapärasel meetodil. „Peaaegu” sellep., et traditsioonilisel meetodil kleebitakse kaaned kaptaallindi külge ja eesleht kleebitakse kohale alles pärast välispaberi kleepimist. Aga köite kompaktsuse huvides peab see olema liimi kuivamise ajal pressi all, ning et vältida kaane kleepumist esimese ja viimase ajakirjanumbri kaane külge, kleebin ees- ja tagalehe kohale kohe koos kaanega. Kaptaalpaela serv jääb kaane ja ees-/tagalehe vahele ning liimi imbumist vastu ajakirja takistab kahekordne paks joonistuspaber. Paela otsad ulatuvad üle, need keeran pärast tagasi ja kleebin väljastpoolt kaane nurga külge, seda tugevam saab. Pärast tuleb raamatuselg ja ümbrispaber.

3. köite jaoks 2009. a II poolaasta ajakirjakasti sortides avastasin, et selle alguses on kaks või kolm numbrit, mis kuuluvad tegelikult 2009. a I poolaastasse. Lahe, eks, mul isegi selle köite kaaned juba paigas! Peale selle tulid 2009. a II poolaastal ajakirjad paar nädalat kahes eksemplaris.

Peamiselt kahest plastlõikelauast ja kahest pitskruvist (mõnikord ka kahest riiulilatist) koosnev köitmispress on väga praktiline. Kolikambris kuivas E äraolekul tema saksa keele õpik, mis sai varem kogemata märjaks, ja nagu paber ikka, sai küll kuivaks, aga jäi laineliseks. Mida muud kui paariks päevaks kõva pressi alla!

No comments: