18.1.15

P, 2800. päev: päevakaja

Ikka veel eelmise nädala sündmuste juurde, loe tsitaadis sõna „raamat” asemel „ajakiri”. Kes filmi või raamatut ei mäleta, siis tegevus toimub 1327; William on tark, ratsionaalne ja loogiliselt mõtlev frantsiskaanlane, kokku pandud tema kaasaegsest loogikust Ockhami Williamist ja Sherlock Holmesist, raamatu järgi koguni filosoofi Roger Baconi õpilane; Jorge on muldvana ja surmtõsine augustiinlane, kes võtab surmtõsidust nii surmtõsiselt, et on mäkerdanud kloostri raamatukogu aarde, Aristotelese „Poeesia” II osa „Komöödia” ainueksemplari lehenurgad kokku mürgiga ja sellega naeruhimulisi lugejaid mõnuga surmab.

William of Baskerville: But what is so alarming about laughter?
Jorge de Burgos: Laughter kills fear, and without fear there can be no faith because without fear of the Devil, there is no more need of God.
William of Baskerville: But you will not eliminate laughter by eliminating that book.
Jorge de Burgos: No, to be sure, laughter will remain the common man's recreation. But what will happen if, because of this book, learned men were to pronounce it admissable to laugh at everything? Can we laugh at God? The world would relapse into chaos!
 


No comments: