17.4.12

T, 1891. päev: kes arvab, et on valmis väljaõppega, ei ole väljaõppega, kuid valmis

Hommikul vaatlen bussipeatuses pasknääri ja tuuletallajaid, aga siis peatub tänaval auto, sees töökaaslane A, ja võtab peale. Saan kuulda kiitust, kuidas tellija olla mu täpsustavate küsimuste peale arvanud vastu, et väga asjatundlikud küsimused.

Muidu on linnas kellaja kohta kohatu ummik ning A pargib parklas nõnda, et parem tagaratas on kõvasti vastu mingit posti. Eks ma jälgisin, et parem peegel vastu posti ei läheks, ning kui posti ja ukse kaugus hakkas minema alla 3 cm, võtsin käe igaks juhuks ära. Esimene uks sai siis igatahes postist mööda ja tagantpoolt kostis vaikset kummikriginat, mille peale A nõkerdas paar korda edasi-tagasi. Lõunamaa inimesena heidab ta auto taha jõudes käed mõne korra parklalae poole ja lausub sõnu, mida ma ei korda. Ega ma väga kurvasta, kui ta edaspidi mind enam ei sõiduta, saan raamatut lugeda ja puha. Praegu on käsil Stehpen Fry lustakas The Fry Chronicles ning lugemisjärge ootab paljude skeemidega tehniline käsiraamat. Pühapäeval jätkasin vahepeal unaruses olnud raamatut A Man on the Moon, kus parasjagu oli lugu, kuidas Apollo 8 meeskond püüdis kaaluta olekus kabiinis nagu liblikaid, nagu võrdles üks meeskonnaliige, aga tegelikult oli kaalutus tekitatud oksendamist ja kõhulahtisust ning kõik kehaeritised ei juhtunud ettenähtud kottidesse.
* * *

Täna arvan tõlke kaudu taaskohtuvat tõlkijaga, kes minu on jaoks anonüümne ja peab selleks ka kindlasti jääma, aga keda võiks – puhkuse ajal loetud kunstiajalooraamatute mõjul – nimetada „Norra kergkruusakataloogi meistriks”. Nimetet suurteos on jätnud mulle aastateks kustumatu mulje, kuivõrd norra (ja rootsi ja taani) keel on selline, et kui sellest tõlkida sõna-sõnalt eesti keelde, saab jubeda totruse, mida nimetet suurteoses ei olnud 30 lk kohta kolmes lauses. Otsustage ise:
Trepp on tähtis väike ehitis, mis endale tähelepanu tõmbab, nii et mõtle hästi järele enne kui otsustad, kuidas seda ehitada. Et trepp oma eesmärki täidaks, peab sel olema hea käia ja see peab olema mõistlikes mõõtudes. See sõltub muuhulgas ka sellest, kui kesksel kohal on trepp aias, kui palju seda kasutatakse ja kui hästi see nähtav on. Sama kehtib materjalivaliku ja teostuse kohta. Tagumine trepp võib olla kitsas ja lihtne, kuid peatrepp peaks olema laiem ja uhkem.
Aamen.

No comments: