27.4.12

R, 1901. päev: müürid, kassid ja maavälise mõjuga India tempel

Meie rõdu on avastanud harakad. Jälgime olukorda suure huviga.

* * *

Lõuna ajal loodusmuuseumis, kus tahan näha viimaseid päevi avatud olevat Westwalli looduse näitust. Algul käin läbi ajutise näituse III korrusel (kogemata tagurpidi), mis on juba järgmine, siis II korruse püsiväljapaneku (jälle kogemata tagurpidi), siis leian ühe püsiväljapaneku saali keskelt otsitud näituse, mis koosneb umbes 10 plakatist ja Euroopa metskassi (Felis silvestris silvestris) topisest.

Konverentsi viimane päev. Olen end kirja pannud tooteesitlustele. Turuliidri tähtis nina kannab Harry Potteri / Dmitri Šoštakovitši / Ernst Heinkeli / vaartädi mehe Roberti prille ja suurt ei karda. Viimane ettekanne on kohalikult tarkvarafimalt, kellest on täitsa kahju, sest ta ei saa oma platvormisõltumatut veebiliidest käima, sest konverentsisaali wifi heidab kasutajad aeg-ajalt välja.

* * *


Sony Mobile’i FB-lehel on olnud kasutajate fotovõistlus, mille on võitnud pilt, kuidas mingi India templi kohal ripub taevas suur täiskuu. Täiskuul on, nagu tähelepanelik lugeja võib-olla teab (ja kui ei tea, siis vaadaku oma silmaga, kohe varsti on täiskuu!), alati sama muster, mis tuleb sellest, et Kuu on Maa poole pööratud alati sama küljega. Kuu orbiit ümber Maa on pisut elliptiline, mille tõttu Kuu ei ole täpselt samas asendis, vaid laperdab veidi, mistõttu on Maalt Kuu pinnast näha üle poole. Seda laperdust nimetatakse libratsiooniks ja selle suurus on nii laiuse (põhja-lõuna) kui ka pikkuse (ida-lääne) suhtes umbes 5°.

Aga sellel pildil iseloomulikku täiskuumustrit ei ole! Vaatepilt sarnaneb sellele fotole (NASA foto AS11-44-6667, aga ei ole täpselt see). Kommenteerin minagi, paludes nendel, kelle arvates ei olevat foto saadud Photoshopi kaasabil, selgitada, kuidas on selline vaade ilma Maa pinnalt lahkumata võimalik. Muidugi saabub vastuseks laviin pahaseid kommentaare, et täitsa on, see koht on Indias ja seega on ka Kuu täiesti ehtne. Aga ma ei jäta ja pikemas kommentaaris selgitan: keset foto kuuketast paistab terav ümmargune laik, mis on Kriiside meri, mis tavaliselt paistab hoopis kuuketta idaservas (põhjapoolkeralt vaadates paremal). Täiskuu alumise poole keskel (jälle põhjapoolkeralt vaadates) paistab ereda kiirtesüsteemiga Tycho kraater, mis fotol on hoopis kuuketta vasakus servas. Seega on pildil Kuud pööratud umbes 70° lääne poole, mis on kõvasti rohkem kui seda tekitab loomulik libratsioon, järelikult on Kuu foto võetud kosmosest (valgustatuse järgi sobiks võttekohaks hästi Kuult lahkuv Apollo-kosmoselaev) ja järelikult ei pärine kogu pilt Indiast, nagu seda väidab foto tegija. Niipea, kui foto väljastpoolt FB-i leian, panen lingi ja/või edastan asja photoshopdisasterisse. Selgitust enam maha tehtud ei ole ja üks on seda isegi laikinud. Mõistus võidutseb!

* * *

Mõistus ja Victorinox Swisschamp võidutsevad ka hilja õhtul ning ukselukk hakkab pärast puhastamist jälle tööle.

No comments: