6.7.08

P, 740. päev: Tartu toomkiriku sada jalga

Uni läheb ära kella kaheksa paiku, kuid eilne läbikõnd annab igati tunda. Ilm on pilves ja vihmaootel. Olen toas ja taastun.

Näiteks avastan, et Tartu kesklinnast on nüüd Google Mapsis ja seega ka Google Earthis täpne aerofoto, mispeale saab taas innustust Google SketchUpis Tartu toomkiriku ruumilise maketi konstrueerimine.

Aerofotolt mõõtmisel ütleb SketchUp, nagu olnuks toomkiriku läänefassaadi laius 31,77 m, mis on kahtlaselt sarnane (+1,2%) 100 Reini jalale (31,385 m). Teisalt on kahtlane, et keskajal (XV sajandil või millal tornid ehitatigi) kasutati detsimaalset ümmargust arvu 100 ja mitte näiteks 96 (3 × 32). Samas on pikihoone mõni jalg kitsam kui tornifassaad, mistõttu see võib äkki 96 jalga lai ollagi. Pikihoone pikkus tornide lääneküljest kooriruumi idaküljeni on täpselt 200 jalga, mis on samuti kahtlaselt ümmargune arv, kuigi eks ehitisi projekteeriti ikka nii, et tuleks täisarv mõõtühikuid, keskajal oli ainus enam-vähem arusaadav matemaatikatehe liitmine.

Uurin läbi mul olemasoleva pildivaramu ja leian üles kümmekond kaotsi läinud pilti. Internetist kiriku põhiplaani ei leia (peale raamatukogu ehitamise eelset olukorda fikseeriva joonise umbkaudu 1800. aastast, mis mõnes suhtes on usaldusväärne (nt kooriruumi tugipiilarite asend), teisalt jälle mitte (nt pikihoone idapoolseima travee laius, tornide kuju).

No comments: