28.2.19

N, 4295. päev: aur ja puur

Algul satun 1½ km (3 bussipeatust) valesse majja, siis otsin klassi nagu Schotti õiget kontorit (siin, 0:41–1:30). Toredaks üllatuseks selgub, et prantsuse keele õps on sama tore õps kui sügisel 2017 ja veel kohe (tänu koduste raamatute andmebaasile telefonis), et õpik mul juba on, ei pea ostma ega midagi (need, kes lähevad poodi ostma, pettuvad, sest poes seda ei ole; nad peavad tellima Amazonist ja see ei jõua järgmiseks tunniks kohale).

Tartus olla linnavolikogus lollakas, kes must valgel arvab sealses lehes, et puidu põlemisel tekib ainult veeaur. See, et kogu muu ta jutt üritab tõestada, kui kasulik on ahiküte linlaste tervisele, ei ole selle pöördelise keemiaavastuse kõrval kärbsemustki.

Ehitan helisalvestile tuulekindlat puuri. Kunstkarusnaha asemel on karvane põrandalapp ja puuri sõrestik oli varem ½-liitrine mustikapurk. Lõikan selle seina ja otsa augud – seina ehk ümber jäävad põhja kandma alla 1 cm laiused ja nii 5 cm pikad, M-asetusega ribad, mida tugevdan kangasteibiga. Põhja – mille ümber on kummirõngaga põhjakate – tugevdan klaaskiudteibiga, et see mõneti taluks ka survet. Helisalvestit hoiavad kohal vahtkummist käsnad, eeldatavasti saab puuriga salvestit hoida käes. Selgub, et kuigi interneti andmetel on PET-plasti liimida keeruline, liimib käsnad purgi külge suurepäraselt kontaktliim. Aukude suurust proovin sellega, kas kõrva juures kostab purgist enam „merekohinat”. Purk on nii suur, et salvesti mikrofonid vaatavad mitte läbi purgi põhja, vaid läbi külje (mis eeldatavasti vähendab peegeldusi põhja servast ja suudme juurest, kus purgi materjal on pideva rõngana). Külge katab, nagu öeldud, põrandalapp (Kärcher), selle takjariba kinnitub kolmele tükile takjateibile. Põhja katab üks kiht pabertaskurätti (kohal kummirõngaga). Tagant on puur lahti, aga salvestit alt ja küljelt toetavate käsnade tõttu on vaba ruumi vähe. Salvestit toetab käsn alt kogu ja pealt nii ⅓ laiuses – pealmine käsn läheb üle ekraani, jättes küljed vabaks, nii et on näha, kas salvestab, ja võtteaeg.

Katsetan rõdul (puuriga; vahtkummiga; ilma; puuriga statiivilt), sajab vihma, tuult ei ole. Vihmatilgad vastu puuri kostavad.

No comments: