12.2.19

T, 4279. päev: ligi 50 a vanad fotod

Meemi „Käis Kuul, tegi 5 fotot. Käis kempsus, tegi 105” kontrollides leian, et Neil Armstrong tegi Kuu pinnal, kuumoodulist väljas, vähemalt 120 fotot. Mul olevas Apollo 11 kaubanduslikus fotokogus (koos paari mu kokkukleebitud panoraamiga 2178 faili) on väljaspool kuumoodulit Kuu pinnal tehtud fotod kõik samas kaustas (129, koos testtabeli ja paari kuumooduli akendest võetud fotoga alguses), nende päritoluks on märgitud „Magazine S” ja nende kaadrinumbrid lähevad järjest, mis lubab arvata, et need on kõik tehtud sama kaameraga ja järjest. Astronaute on 24 kaadril ja kaudselt on kõik need tuvastatavad Buzz Aldrinina (nt sari, kuidas ta tassib mingit seadet, mõnel fotol on ta kõhuga fotoka poole ja rinnal paistab nimesilt „E. Aldrin” – Armstrongi nimesildil on nimi lühem – CMD ja LMP visuaalseks eristamiseks fotodel pandi hilisematel lendudel CMD skafandri kätele ja jalgadele punased triibud). Kuigi nende fotode seas on kuulus foto „Moonman” (millel on Buzz, mitte Neil, nagu väidab üks eestikeelne teatmeteos) ja kuulsad saapajälje fotod, mida vajutanud jalg oli samuti Buzzi oma, puudub foto, kuidas Neil Armstrong on kuumooduli varjus täispikkuses. Nii et oletan, et kogu magasini võttis Neil (v.a jalajälje fotod). (Seda mainib ka ülal lingitud leht, et kõik Apollo 11 Kuu pinnal õues võetud fotod (peale jalajälje) tegi Armstrong, 70 mm normaalobjektiiviga.)

Selgus ka, et kolmas kuulus foto, kus on näha üks maailma kuulsaimaid käekelli (praegune asukoht teadmata) on tehtud enne Kuu-orbiidile jõudmist ehk vähemalt päev enne maandumist.

(„Moonmani” foto ülaserva on tegelikult lisatud must ala; filmil ulatus elutagamissüsteemi seljakott kaadri ülaserva ja seal olnud sideantenn jäi fotolt välja. Must ala nihutab Buzzi kaadri keskele.)

* * *

Muidu on käes varakevad ning õitseb lepp ja sarapuu ning mul on nina umbes.

No comments: