22.2.17

K, 3601. päev: tornid ja tornitrepid

Uurin fotoarhiivi ega saa targemaks: mul on Kuressaare Sturvolti sisemusest ja selle müüritreppidest eraldi märksõnad, aga ega korruste üldvaateid ei ole. Mõtlen paberil üldiselt välja, kus seinas kulgevad kõik trepid (nt kuidas IV korruselt läheb trepp otse VI korrusele), kõik nagu klapiks, trepid tõusevad kõik vasakule üles, aga siis on üks pilt, kuidas trepp langeb vasakule alla. Mäletan, et pilt on võetud torni S-nurgas, trepp läheb järelikult SO-seinas ja loomulikult ei saa minna teisest trepist läbi. Ja seda ka ma välja ei mõtle, kuidas läheb IV/V ja V/VI korruse trepp, sest nende uksed on praegu ekspositsiooni taga.

Saaremaa Muuseumi ingliskeelne veebileht Kuressaare linnuse arhitektuuri kohta (link) lõpeb sellise lausega (piscina on iidne keskaegne kätepesunõu, mis on müüritud 7-korruselise Sturvolti VI korrusel aknalauda):
It is not impossible that the piscina was at this spot, if the room served as a temporary church (but then the Defence Tower must be older than the Watchtower).
Kena küll, aga tegelikult lammutati Sturvolti kaks ülemist korrust XVIII sajandil ja ehitati üles alles 20. sajandi algusaastail.

Muidu käin poes, toas on õhtul sitalaga, uuendan kursusematerjale.

No comments: