14.11.14

R, 2735. päev: lennukitest ja autodest

Katselendur Eric M. Brown – praegune ja tuleviku suhtes veel väga kauaks maailmarekordi omanik kategoorias „suurim arv lennukitüüpe, mida juhtinud” (487) – on veel elus, ligi 96 a vana ja rääkis täna BBC-s kolmveerand tundi: link. (Ja peale 487 lennukitüübi juhtimise kuulub talle veel kaks rekordit (link): esimene reaktiivlennukiga lennukikandjale maandunu ja sellelt startinu (Sea Vampire nr LZ551/G, RN, HMS Ocean, 3.12.1945) ning enim maandumisi lennukikandjale (2407).)

Tuleb kommentaar ja palve seda kommenteerida. Kommentaaris seisab, et kommentaari ei ole. Arutame ja otsustame, et meil midagi kommenteerida ei ole. Vähe aja pärast tuleb meeldetuletus: kus on teie kommentaar. Kommenteerime siis, et oleme kommentaariga nõus.

Warren Clarke, keda just ükspäev siin mainisin, on üleeile ära surnud.

* * *

Keeletunnis raske kisa ja kära, aga lõbus on.

Teeme kuulamisharjutust, kuidas hüsteeriline Lydia õpetab närvis Jeani, kuidas autot juhtida Pariisi kesklinnas, ja peame ära tundma, mis liiklusmärke mainitakse. Vahepeal keeran mapist pisut liiga mitu lehte ja õpetaja arvab, et loen mapist juturaamatut, mispeale läheb jutt sellele, et ma nagu muidu kõike oskaks. Ütlen siis, et enamikust saan aru küll, aga igav ei ole (nt kirjutan palju üles, kuidas õpetaja midagi hääldab – tänu sõnastikule on mul kõrgem järk isegi selliste IPA märkidega nagu [ɕ] ja [ʑ]). Õps küsima, mitut keelt räägin; vastan, et umbes viit, mispeale kõik ahhetavad ja märgin, et see pole midagi, E räägib kümmet. Pean need viis üles lugema ja juhtub, et kursuse keele – milles seda räägin, eks ju – unustan viie seast ära.

No comments: