22.3.13

R, 2192. päev: ich bin Erwin Lottemann

Hommikusöögi kõrvale vaadatud Loriot’ sketš (Lottogewinner) avab viimase Eulenspiegeli kaanepildi tähenduse. Sketš on kuskilt 1980. aastatest ja arvatavasti Saksamaal nii tuntud nagu Eestis näiteks ütlus „jõudu, külamees!”

Muidu on Loriot’ täielik telesketšide kogu olnud parem, kui arvasin. Pööraselt andekas oli ikka! Ei ole mõiste „saksa huumor” nii olematu midagi: võtame kas või sketšid „Esimene sõjajärgne Saksa ekspeditsioon põhjanabale”, „Esimene sõjajärgne Saksa ekspeditsioon lõunanabale” ja „Esimesed Saksa astronaudid Kuul”.  Št-le meeldib eriti klaveril mängiv koer Wum, nii väga meeldib, et ajab telekalaualt asju maha.

Saksa keel. Kiidan töökaaslasele, et nüüd tean saksa sõnu ka poola keeles.

Lõuna paiku nädalavahetuse sotsiaalürituse pildid tööl sisevõrku üles, ühes tingimusega, et kellele ei meeldi, kustutagu; 52 pildist säilib õhtuks 48. Võib-olla on kaudunukesed kopipeistiõnnetused (mitte igaüks ei tea, et kirjutuskaitsmata kohast kopimine ei käi mite käsuga Ctrl-x, vaid on nõnda lihtne kui lohistamine ühest aknast teise), võib-olla on mõni asjaosaline pidanud enda näitamist sobimatuks, võib-olla kannab keegi kellegi peale vimma ja on tema pildi kustutanud (sest kadunud on tribüünil töökaaslasi pildistanud ühe härrasmehe pilt – teatavasti a gentleman will walk, but never run – ja mida ma hulk aega loova kaadrilõikega sudisin, et ei jääks muljet, nagu ta pildistaks ees suvalise inimese tagumikku, mida ta mõistagi ei teinud).

* * *
Päeval arvutipoest uus väike väline kõvaketas. Vaja on võtta ümber pildiarhiiv, mis praeguse seisuga on umbkaudu 600 GB, aga vana varuketas on ainult 500 GB, ei mahu. Vana lauapealne HDD on 750 GB, sinna peaks mahtuma. Reisile kaasa võtan ainult analoogfotod ja 2012.–2013. a arhiivi.

Auu olgu kõrges meetodile, mille eesti nimetus on võib-olla sammvarundamine, kus arhiivis kirjutatakse üle ainult muudetud failid, lisatakse ainult uued ja kustutatakse ainult tarbetud, mis käib üsna kiiresti (mitte nagu vanasti, kui kustutasin kogu kausta ja kirjutasin uuesti). Vanasti kestis kogu fotoarhiivi (mis tollal oli alla 500 GB) varundamine üle aeglase USB 1½ ööpäeva. Uue tehnikaga kestab praeguse 600 GB varundamine ainult 7 h.

No comments: