13.3.13

K, 2183. päev: ahead of the power curve

Särav päikesepaiste, terve päev on pilvitu. Parema meelega tööle ei lähekski, pildistaks lumes askeldavaid linde.

Tööl on tegus tööpäev ja kahe suurprojektiga – mille pärast veel eile olin väga mures – jõuan vajalikust graafikust ette, mille kohta käib tänase loo pealkiri (mis väljendit kasutati 1950. aastatel USAs lennukite katsetamisel ja mis tähendas, et lendur mõistis lennuki käitumist nii hästi, et teadis, mis juhtub järgmiseks – juhtimissüsteem mõikas väikese viibega ja juhiste liiga ägeda liigutamise peale võis tekkida olukord, kus juhtimissüsteem läheb piloodi liigutustega ebameeldivalt resonantsi, nagu juhtus 1993. aasta suvel merepäevade ajal Stockholmi kesklinnas, kui rahvale näidatav uhiuus sõjalennuk Viggen kaotas juhitavuse ja kukkus rahvamassi silme all merre).

Õhtul komeeti ei näe (ega ma täpselt tea ka, kus ta tuhkvalgusega kitsa kuusirbi suhtes on).

Söögikõrvaste filmidena vaatasime viimati viimast Bondi (Skyfall (2012)), algul BD kauni pildi nautimiseks ilma subtiitriteta, aga kuivõrd osa tegelasi ainult sosistab, siis järgmine kord koos subtiitritega; mõni tegevusliin saab kohe selgemaks. Esimese vaatamiskorra vahepeal uurisin Wikipediast, kus kõrvalosaliste näitlejad on veel mänginud (ja nii, et ei loe, mis filmis endas juhtub): nii sai kinnitust oletus, et Moneypennyt (kes filmi algul Bondi maha laseb) mängib sama näitleja kui 2. ja 3. Kariibi mereröövlite filmis Kalüpsot, mispeale pärast arutame, et ta oleks võinud ka Bondi filmis tõusta nii 60 meetri kõrguseks ja rongikatusel heitleva kaagi püssiga sihtimise asemel võtta rongi lihtsalt kätte. Seda rongikatusel heidelnud kaaki kehastanud oli päris elus kümme aastat abielus daamiga, kes tegi teise „Millenniumi”-filmide algses, Rootsi versioonis igas osas umbes 27 suitsu ja kes hiljem kandus 2. Sherlock Holmesi filmi, mida ma ei ole näinud (sest esimene oli päris jube).

Nüüd saab Bond läbi ja kohe selle järel vaatame Bondi-filmide paroodiat Johnny English (2003), millega on see haruldane värk, et selle järg, Johnny English Reborn (2011) on mu arust parem kui algne. Esimese lõpus on augustisse 2003 ajastatud koht, kuidas Concorde lendab, mis teatavasti tegi viimase lennu novembris 2003.

No comments: