20.7.18

R, 4084. päev: kruvid

Altnaaber suitsetab rõdul kl 6.30 ja 7.30 vahel 3 korda.

* * *

Täna pannakse kruvid lõuga. Varem oli ettekujutavaks võrdluseks samalaadne juhtum mõne aasta tagant, mis kestis u 40 minutit. Nüüd on aga 4 kruvi korraga (kummalegi poole 2 kõrvuti) + 1 väljatõmbamine, nii et hambaarst lubab protseduuri pikkuseks kaht tundi. Panin kella küll tooli istumisest jooksma, aga pärast segaduses unustasin peatada, nii et täpselt ei tea, aga oma 2¼ tundi igatahes.

Kui saabun, on teises toas valmis tool ja laual kolm rida riistu, aga sinna hambaarst mind ei lase, paneb tavalises toas tooli istuma ja kirurgilise lahusega suud loputama (mille peamine toimeaine on etanool, selles kanguses ligi 50°; huvitav, kui palju sellest omastub aurude ja limaskesta kaudu, nagu väikese molekuliga etanool muidu teeb). Hambaarst teeb niikaua teises toas ettevalmistusi. Siis tuleb kiudkangast kitli ja mütsiga, aitab need selga (we have to follow a protocol, you know) ja juhatab mind tagaukse kaudu kõrvaltuppa. Seal tundub algul jahe, aga kui et mulle laotatakse peale veel üks lina ja näole teine, on soe. Higistan nagu siga, näolapp muutub läbimärjaks ja õhkupidavaks u ¾ tunniga, pärast on pea nii märg, nagu käinuksin ujumas.

Kuskil esimese viiendiku peal avastan, et ega patsiendi küljes ole ühtki asja, mis jälgiks näiteks pulssi, ja et vat ei oskagi võrrelda ebameeldivuse poolest gastroskoopiaga, mil mulle manustati „rahustit” (5 mg i.v.), aga pärast rahunen siiski mõnevõrra.

Kuskil poole peal avastan, et hoian kogu ülakere pingul, st olen tunni aja olnud sillas.

Siis jõuab järg vasaku poole peale, kus alustuseks tõmmatakse välja üleeile plommitud hammas. Hammas ei taha hästi tulla või ei ole hambaarst veel sama osav kui kogenud tõmbaja dr Tang. Hammas väljas, pannakse selle asemele kruvi, mis läheb kenasti, aga teise kruvi augu puurimine on teatud hetkest valus. Arst imestab ja pärast kinniõmblemist talutatakse mind tagasi tema tuppa, kus on röntgen. Selgub, et selle kõrvalhamba all on mingi vana põletik, mida ta varem pildilt näinud ei olnud, põletiku kohta tuimastus ei mõju

E on vastas ja mul jalutuspakid kummagi põse peal, läheme bussi peale. Täheldan lifti peeglist, et mul on peas hamstri nägu, mõlemad põsed alt paistes.

Tänane tuimastus hammab üle minema kolme tunniga. Muidu on rääkimine tugevasti takistatud, sest kogu alalõug ja keel on tuim.

No comments: