25.7.18

K, 4089. päev: suvi nii soe

Juhuslikult ajastub tänahommikune lillekastmine altnaabri suitsutuuride vahele. Olen saanud peaaegu valmis, kui alt kostab pahaendeline köhimine. Vaatan üle ääre ja täheldan, et ta on mitte rõdu keskel nagu tavaliselt, vaid koogutab üle oma parempoolse lillekasti, targu kaugel eemal minu vasakust, mille põhjamahuti sai vett täis ja ülevoolust sorises lõbusalt ja pikalt alla. Oma parempoolseid kaste juba kastsin põhjalikult, otse üle ääre ei ole külma vett ka nagu sünnis valada, nii et kastan laual oleva lille ära ja taandun.

Kõige selle juurde märgitagu, et koleda leitsaku tõttu on toas ligi 30° ja õhk on läppunud, sest akent altnaabri tõttu avada ei saa. Köögiakent saab lahti hoida ainult siis, kui olen kodus ja ärkvel. Magamistoa õhutemperatuur tasakaalustub välistemperatuuriga nii pool tundi, kui aken on lahti (st altnaaber ei suitseta), enne magada ei saa.

Veidi aja pärast meenub, et kastmata jäi rõdulaual olev lill, ja nii kui kastekannu täidan ja rõdule jõuan, algab alt köhimine. Mu mõningase kisa ja vandumise peale vaatab ta ehmatanult üles ja on vähemalt pool tundi rõdult kadunud, nii et avan rõduukse pärani ja panen selle juurde huugama ventilaatori, mis puhub värsket õhku sisse. (Loodetavasti läheb vana õhk vannitoa või köögi kaudu välja.)

Päeval mütsi järel. Ilmateate järgi on „õhk 32 °C ja tundub nagu 35 °C”. Maja taga käigurõdu põrandaplaadid päikse käes 45°, koridor 29°, lift 26°, fuajee lagi 18° ja põrand 17°, uus asfalt maja ees 71° ja vana 61°, hall sillutiskivi 50°, bussipeatuse kõnnitee 44° ja ooteputka põrand 32°, maanteeasfalt 52° ja olen peatuses kogemata veerand tundi liiga vara. Lähen putkasse varjule, seal on oluliselt (12 kraadi!!) jahedam kui putka ees päikse käes. Tööpeatuses on suhteliselt jahe, asfalt ainult 32°. Ajab üles pilvi; siiralt loodan, et need varjavad veidi päikest, ja natuke kõhklevamalt loodan, et äkki tekib neist äike. Niigi ühendan arvuti ja kõvaketta juhtmeid iga kord pärast väljalülitamist lahti, millega on saanud muidugi nalja ka, näiteks kui enne välise kõvaketta käivitumist ühendada arvutisse mälupulk, unustab arvuti ära, mis oli kõvaketta tähtnimi. Seda saab panna tagasi õigeks, käsitsi, aga ega’s ma mäleta, mis programmiga; nüüd meenutab õiget programmi arvutile kleebitud väike silt.

Õhtul õhk ilmateate järgi „33 °C ja tundub nagu 33 °C”. Tööl 25°, töö bussipeatuses asfalt 48°. Bussis meeldiv jahe 23°. Poe bussipeatuses asfalt 44°, ootan 20 minutit. Bussis 26°. Maja ees uus asfalt (mis nüüd on varjus) 35°, fuajee põrand 13° ja lagi 14°. Koridor 23°, käigurõdu põrand 25°. Toas 30°, hügromeetrit ei leia üles.

No comments: