27.4.17

N, 3655. päev: jutustame vaesusest ja paigaldame fotot

Maandub ebatavaline lennuk, võtan pikksilma, näen, et muidu on nagu B737, aga aknarida vahepeal katkeb. Flightradar24 ütleb, et number on P4-AFK; Googel ütleb, et P4-AFK omanik on Venemaa rikkuselt 15. isik, miljardär Vladimir Jevtušenkov, kellele kuulub suur osa Venemaa mobiilisidest, lastekaupade kaubandusest, paberitööstusest, meditsiini erakliinikuid, Baškiiria naftartööstus jpm.

* * *

Nagu ikka, keerlevad keeletunnid igavate sotsiaalteemade ümber; tõeliselt huvitavatest asjadest ei räägita kunagi. Igaüks oskaks nagu midagi rääkida, aga et keegi teemast tegelikult sügavuti ei tea, on see niisama jahumine (vrd siit lugudest aastate tagant (sügis 2009), kuidas prantsuse keele tunnis räägiti keskkonnast ja tehti nii erakordseid mõtteavaldusi, et kuku pikali – link).

Täna on arutleda teema „Vaesus”. Liitun rühmaga, kus on kaks rootslast ja tundmatult Ida-Euroopa maalt kursusekaaslane. Rootslaste tõttu kipub arutlus sinna kanti, nagu vanas anekdoodis, et kui rikaste koolis kästi kirjutada kirjand vaestest, kirjutas üks nõnda: „Elas kord vaene pere. Kõik olid väga vaesed: ema oli vaene, isa oli vaene, laps oli vaene, autojuht oli vaene, aednik oli vaene.” Mistõttu põhiliselt kuulan seda kui teatrit. Pärast vaatame saatelõiku, kuidas kohalik heategevusühing käis abistamas Burkina Fasos, mille kohta oskan pärast öelda, et aga ehitatud kooli arhitekt oli kohalik. Saates on kõik ettearvatav: kuidas tulevad rikkad eurooplased, ühes kohas valge Mercedesega, ning külavanem tervitab-kallistab teda ülevoolavate kiidusõnade saatel kui kallist sõpra mitu minutit, päriselt või näitemänguna või mõlemat või ei kumbagi.

* * *

FB-st käis eile läbi allveelaevaga foto aastast 1944, mille asukohaoletused käivad ööpäevaga läbi sellise raja:
  • Tallinn (mis olla kirjutatud pildi taha, aga mis see mingil juhul ei ole, laev on Saksa allveelaeva nägu ja meremeestel olla Saksa munder)
  • Pärnu
  • Gotenhafen [Gdynia]
  • Kiel
  • Hamburg (Norderelbe)
  • Bremen
  • Hamburg (Süderelbe)
  • Gotenhafen
  • Swinemünde
  • Gotenhafen
  • Hamburg, Norderelbe, Köhlfleeti suubumiskoha juurest vaatega ida poole.
Peale selle veel igaks juhuks, kontrolli mõttes ka Pillau, Ventspils, Riia, Gdansk, Stralsund, Rostock, isegi Saßnitz. Määravaks Elbe põhjaharule paigutamisel sai taamal paistev suur ujuvdokk, mis väiksemasse kohta ei mahu ja mis oli vaataja suhtes mitme kilomeetri kaugusel, mis välistas näiteks Gotenhafeni (kus on sadamaala pealegi suht sirge). Laev oli tüüpi IXC/40. Oletatavast võttekohast 1½ km läände oli sel ajal suur allveelaevapunker Fink II ja 5 km itta teine, Elbe II. Meeskond näis olevat väljaõppel (habemeteta, laev puhas ja terve, lippu ei paista), seljas Saksa mundrid, aasta olnud 1944, mis taustal paistmatut hoonestust arvestades oli usutav.

No comments: