23.9.14

T, 2695. päev: suitsev naaber, kõver hoone ja vingt ans après

Kohe hommikul seitsmest, kui lähen koertega jalutama, on koridoris suitsuhais. Lifti oodates kuulen, et lohisevaid samme kostab mitte ootuspäraselt 9. korruselt, vaid 7. korruselt, niisiis tõmban enne lifti tulekut mitu korda sügavalt hinge ning kui 7. korruselt suitsetav joodiknaaber lifti siseneb, suudan terve tee alla olla hingamata. Mida ta ka näeb, kui on suitsule tuld juurde pannud. All jääb ta lifti edasi ja sõidab meie korrusele; jalutamast tulles läheb mul õnneks, satume teise lifti, kus suitsuhaisu ei ole.

* * *

Ükspäev kohvihetkel selline arutelu:

A: Mina loen [kuulsa sotsiaalteadlase] mälestusi.
B: Mina loen [kuulsa reisikirjaniku] mälestusi.
C: Aga mina loen raamatut aluspükste ajaloost!

* * *

Laupäevastel fotodel on muidugi kesksel kohal selline imeline hoone nagu Kölni toomkirik. Kuigi suur osa hoonest valmis alles XIX saj (põikhoone, pikihoone kesklööv ja põhjapoolsed külglöövid, pool lõunatorni ja põhjatorn), on alusmüürid kogu ulatuses keskaegsed (torniseinte alusmüürid kuni 11 m paksud) ja seetõttu on põhiplaan mõnusalt pisut kõver, nagu ikka juhtub. Mu suurim raamat sel teemal on läänefassaadist (koos keskaegse joonise plakatisuuruse koopiaga) ja seal on tänapäevane täpne põhiplaan, kust näeb, et pikihoone välisseinad on kooriseinte suhtes pisut viltu – lõunasein on lõunatorni juures vajalikust umbes kaks meetrit väljapoole, koor pöördub kesklöövist vaadates umbes pool meetrit paremale ning põikhoone idaseina osad koorist põhjas ja lõunas on omavahelisest joondusest väljas umbes meetri, mistõttu koori kesklöövi võlvikud ei ole täpselt ristkülikud, vaid rohkem nagu rööpkülikud. (Ei ole trükiviga, läänefassaadi ja muu hoone joonduse erinevusest on raamatus juttu pikalt.) See kõik näitab, et praegune koor ehitati ümber olemasoleva vanema hoone, mis pärast [s]eest ära lammutati; sellised mõõdistamisvead olid tavalised ning on näiteks ka Pariisi Notre-Dame’is ja Tartu toomkirikus.

* * *

Meenub, et novembris saab ülikooli lõpetamisest 20 a, mille puhul võiks minna vaatama tollast juhendajat, keda viimati kohtasin 10 a tagasi. Guugeldan, kas on veel elus, ja leian, et on, ja et isegi on professor edasi. Peaks sealkandis pildistatud kohad uuesti üle pildistama (sest teine ettevalmistuses olev enne-ja-nüüd-projekt, A. kreisilinn minu vanadel ja uutel fotodel, ähvardab tulla nigel, sest vanu linnavaateid peaaegu ei ole).

No comments: