19.9.14

R, 2691. päev: luule, see ei tule tuulest

Kohe hommikul kontrollin BBC uudistest, mis on saanud Šotimaa rahvahääletusest, ja nendime kergendusega, et proua Cameron võib nüüd kergemalt hingata ning ära peidetud noad, nööri jne jälle peidust välja tuua – sest mingi praegu leidmatu ajakirjandusallika väitel olla Cameron umbes üleeile lubanud, et kui Šotimaa iseseisvub, tapab ta end ära. Seda praegu leida on võimatu ja kahtlustada võib, et see oli nt IKH-väärtõlge Cameroni atendaadi-naljast.

Kergendusega võib hingata ka UK riigikaitse, millest suur osa asub Šotimaal.

Mingi kosmoseuudiste FB-leht, mida jälgin, võtab tõe pähe kosmoseuudiseid, mida väidavad Venemaa ametlikud propagandakanalid rt.com ja ITAR-TASS. Esimene lubab, et kohe varsti pakkuvat Venemaa välismaa kosmoseturistidele ainulaadset võimalust lennata läbi Kuu tagant Kuu pinnast ainult 100 km kõrguselt, et lendab üks kosmonaut ja kaks turisti läbi aegade eduka kosmoselaevaga Sojuz. Esimeseks reageerib Kuu-maandumiste konspiratsiooniteoreetik, ajades tavalist pada, kuni arutluses leitakse, et võiks panna rahad kokku ja saata ta ise sellisele reisile, kuigi ega see midagi muudaks, ta niikuinii väidaks, et valitsus tegi temaga narkokatseid. Peagi sekkuvad ka skeptilisemad hääled ümberlükkamatu teatega, et aga venelased ei ole ju kunagi kõrgemal kui madalal Maa-orbiidil käinud, millest äkki nüüd selline suutlikkus. (Kuu juurde jõudmiseks on vaja kolmandiku võrra suuremat kiirust kui Maa-orbiidile jõudmiseks ja nii suure kosmoselaeva (TMA-M: 7150 kg) nii suureks kiirendamiseks on vaja ka väga suurt kanderaketti, mis N. Liidus kunagi korralikult ei lennanud ja mis praegu eksisteerib ainult taolistes libauudistes.) Mõistagi ei maini uudis ka seda, et Sojuzi pardaarvuti oli kuni aastani 2010 analoogarvuti. (2010 ilmus digitaalarvutiga mudel Sojuz TMA-M, aga eelmisi mudeleid kasutati kuni 2012. USA suurraketid on olnud digitaalarvutiga alates mandritevahelisest raketist Polaris 1960 ja alates 1960. aastate alguse Geminist on olnud digitaalarvuti kõigil mehitatud kosmoselaevadel.)

* * *

Määran eile kuuldud öökulli liiki ja saan teada, et see on mitte karvasjalg-, vaid hoopis kodukakk ning lind, keda olen seni nimetanud kodukakuks, on hoopis loorkakk.

No comments: