18.11.16

R, 3512. päev: That would be an ecumenical matter

Tugev vihm jätkub. Tuul on rebinud lauspilvituse laiali, madalate vihmapilvede vahelt paistab kõrgemal heledamaid õhemaid pilvi, millele paistab päike peale, nii et ajuti on ootamatult valge, võrreldes sel aastaajal muidu valdava madala lauspilvitusega.
 
Täna on möödapääsmatult jõudnud kätte see päev, mil uus direktor tutvub eesti rühmaga. Sööklas, nagu varem ja hiljem ükshaaval kõigi teiste rühmadega. Nali selles, et meist ainult mina lõunatan sööklas, sedagi nii ainult mõni kord kuus. Teine nali selles, et tänane päevaroog on läätsed tursaga – rohekaspruun ebamäärane mass kahe väga luise kalatükiga. Nii et viisaka vestluse taustal kühveldavad kõik sisse seda pruuni ollust ja kougivad suust vargsi taldrikuäärele kalaluid. Aga kui see ootamatult õnnelikult möödub, saan sama juhuslikult teada, et mul teisipäeval hoolikalt toimetatud tööst on saadetud välja kõlbmatu toimetamata versioon. Hrrrr… Eriline jamps on, et mu teadmist mööda vajati seda teksti eile. Loodame, et klient tegutseb vaikselt „1984” stiilis ja asendab teksti õigega vähemalt arhiivis.
 
Kuu aega tagasi nähtud paljud väga head mudelid ja maketid on pannud vana mudeliehitaja näpud jälle sügelema ning algavad pikka aega meeles mõlkunud maketi esmased teostatavusarvutused. Ükspäe nimelt taipasin, et mudeli ehituskestus oleneb kahest lihtsast tegurist: keerukus (kui väikseid detaile teha) ja pindala. (Ruumilisel mudelil näib olevat tähtis ka ruumala, aga kui et mudeli sisse üldiselt ei näe, on olulisem siiski kogu detailitud pinna pindala.) Keerulisel mudelil võib ehituskiirus olla <0,1 cm²/h, detailideta väikses mõõtkavas (1 : 700) maastikualusel (lage lainetav meri, käigulained, ahtrikobrutus) 10…20 cm²/h koos lainete vormimise ja värvimisega; detailidega väikseses mõõtkavas (1 : 1000) maastikualusel 2…4 cm²/h koos maastiku vormimise ja värvimise ning tühja nurka 1 : 1000 hobuse ehitamisega. (Rohtu sööv hobune koosnes 7 osast, oli fooliumist ja 2,4 mm pikk.) Nali selles, et looduses on maketitava pinna suurus 25 ha, teoreetiliselt teostatav mõõtkava oleks 1 : 2500, seega maketi pindala 400 cm² ja et selles mõõtkavas mitmest meetrist väiksemaid asju teha ei saa, peaks ehitamine olema kaunis kiire. (Hm-khm.)

No comments: