2.11.16

K, 3496. päev: vaba kolmapäev

Täna on ka veel vaba päev, kuigi on tööpäev. Kohe hommikul vara juuksuri ja poodi, siis poe asjad koju, siis majandustarvete poodi, siis koeratoidu järele, siis koju (kõik jala), siis Št-ga loomaarsti juurde (bussiga), kusjuures Št kogu aeg kisab nagu ikka ja ma pean loomaarstile peaaegu käte-jalgadega seletama, mida teha. Protseduuri ajal kattun üleni Št lahtiste karvadega, sest protseduurilauale ulatub temast ainult osa, ülejäänud on hulk siplevaid käppi ja üldiselt on Št selline tihke jalgadel tünn, et kuskilt kinni ei võta ning vaata, et maha ei pilla, aga protseduuri teeb arst ja mina pean hoidma kinni. Protseduuri ajal avaneb uks, nina pistab sisse meie tavaline loomaarst dt T, ütleb tere ja kõnnib nurgas huugava tsentrifuugi juurde, õngitseb sealt vereproovi ja pipeteerib selle analüsaatorisse.

* * *

Saan Hamburgi fotodega omast arust tiiru peale, aga albumeid läbi vaadates selgub ebameeldiv asi, et hakkasin fotosid tõsisemalt töötlema ja albumeid nikerdama alles alates Lübecki fotodest, enne panin ainult märksõnu ja tähiseid, mis fotod tulevad hiljem albumeisse. Seega on läbindatud mitte kõik fotod (mida on alles praeguseks veidi alla 1300, pildistasin veidi alla 1500), vaid nädalavahetuse viissada ja teise nädala kakssada, aga mitte esimese nädala kuussada (sh esimeste linnamuljete kakssada ja sadamaekskursiooni sada). Nali selles, et logistikapõhjustel ei võtnud ma kaasa suurt fotokat, ainult taskufotoka, millest saab vaatamisväärt pilti ainult tublisti tagant sundides (täisautomaatikaga saaks ka, kui pildistada otse JPEG-pilti, aga seda minu fotokogemusega inimene enam ju ei tee, ega). Paljusid asju (objektiivimoonutuste korrigeerimine, mustatase (Black clipping), selgus (Clarity), elavus (Vibrance) ja küllastus (Saturation) – neli viimast korrigeerivad kontrastsust ja küllastust paremini kui kontrastiliugur ise) – saab teha automaatselt, olen nende heaks selgunud väärtused (Blacks –20, Clarity +10, Vibrance +10, Saturation +3) pannud eelseadistuseks S95, mille saan rakendada kohe importimisel (ainult tuleb mäletada, et seda ei kasutaks suure fotoka või mujal kui Lr-s töödeldud piltide importimisel (panoraamid, HDR)). Peale selle tuleb aeg-ajalt korrigeerida värve – üldiselt on mul mõlemad fotokad pidevalt pilvituse valgetasakaalus – sellega on valguse värv korras enamatel piltidel, kui oleks automaatse valgetasakaaluga, mis teeb pildid üldiselt liiga sinised ja ei või olla kindel, et kahe samas valguses pildistatud foto valge oleks ühesugune; HDR-töötluses tuleb mõnikord üksikuid värvusi korrigeerida eraldi, eriti tagasi tõmmata punast ja oranži (Lr suudab muuta kaheksat tooni ükshaaval – muuta heledust, küllastust ja veidi ka tooni ennast, näiteks tehes rohekaskollasest puust lihtsalt kollase või kui teile ei meeldi taustal olev sinine plakat, teeme sellest lilla – avastasin selle võimaluse alles nüüd, peab proovima).

Perspektiivi korrigeerimine muidugi ka. (Noblesse oblige.)

Veel tuleb pildistamisel meeles pidada, et kui suure fotoka suurim tundlikkus, kus pilt on veel enam-vähem terav, on ISO 640, on taskufotokal see ISO 160 (sensori natiivtundlikkus on ISO 80, suurel ISO 100). ISO 320 on viimane piir, kuhu taskufotokaga kõlbab minna; tundlikkus ei saa seega olla automaatse peal ja hämarast valguse kätte tulles peab mäletama tundlikkust jälle vähendada ISO 80 peale.

Veel häirivam on aga objektiivi sisse sattunud prügi või koerakarv, mis tekitab väikse avaga (f/8) pildi alaserva ebamäärase tumeda vonkleva joone, mis eriti torkab silma heledal ühtlasel pinnal. Alles Hamburgis-oleku poole peal taipasin, et püstformaadis häirib see vähem, kui on paremas servas (sest vasakult paremale lugev inimene vaatab ka pilti vasakult paremale), seega tuleb fotokat kallutada püstformaadi jaoks mitte paremale nagu tavaliselt, vaid vasakule. Või võtta suurema avaga (f/4) või jätta kaamera põhja poolsesse pildiserva tumeda kribuga täidetud ala. Üldiselt on taskufotoka kaadri kuvasuhe 4:3 ja sellest tavalise 3:2 või üle ekraani laiutava 16:9 pildi tegemiseks saab ära lõigata just selle prügiga serva.

No comments: