10.3.18

L, 3951. päev: 10. märts

Kodus, sõnastik.

Kuldnokk laulab.

Vaidlen FB-s võhivõõraste inimestega, kuidas mitu Mart Sandri väidetavat vanaema fotot Tallinna Märtsirünnaku varemetest väidetavalt 10. märtsil 1944 on hilisemad*, ühe on teinud E. Sporleder** ja suitsusambad on photoshop***.

(* 10.3.1944 oli lauspilves, tänavatel olid päästetud majakraami virnad, hommikupoole ka hukkunuid ja surnud hobuseid, päästetööd alles käisid – tuletõrjeautod, -voolikud, -veeloigud – maas oli lumi ja lörts, õhus udu ja suits, nähtavus paarsada meetrit. Nendel fotodel aga on linnaelu suht normaalne, inimesed askeldavad pakkideta, ühel ronib varemetes ringi terve kooliklass, ilm on selge, päike paistab, lund ei ole, autod sõidavad mööda Estonia puiesteed klaasikilde kartmata jne. — Teisalt on Filmiarhiivis varsti pärast rünnakut võetud 6-minutine filmilõik varemetes Tallinnast, kus Realkooli poolt tuleb Estonia varemetest suitsu ja kaks daami kaevavad majaaset labidaga, aga teisalt paistab ka seal päike, sodi on vähe, päästetud majakraami üldse mitte, autosid on vähe, hobuvankreid mitu, Harju tänavat kaevab ekskavaator! Võib-olla on see võetud mitmel kuupäeval. On olemas ka teine, 3-minutine filmilõik, mis on osaliselt võetud juba öösel vastu 10. märtsi.)

(** v.a muidugi võimalus, et Mart Sandri vanaema pildistas E. Sporlederi kõrval seistes – sest fotode ajaline ja ruumiline vahe on paar sekundit ja meeter. Mart Sandri järeltöötluse tulemusel on väidetaval tema vanaema pildistatud fotol taevas suitsusammas – mida E. Sporlederi fotol ei ole – ja suitsusamba paigaldamisel on järeltöötleja olnud veidi lohakas ja osa suitsu on sattunud ka katustest ja vaekoja korstnast vaataja poole. Gaasküttega auto esiplaanil on saanud koloreerimisel veidra ererohelise tooni, mida mu teada Saksamaal ei kasutatud; aga teisalt ei ole läinud munakivid roheliseks, nagu ühel teisel Talina raekoja ajaloolisel fotol, mida oli keegi koloreerinud automaatselt ja saanud n-ö Kalmer Tennosaarele lillad juuksed nagu mu onu „täiesti normaalsete värvidega” telekas. Ma ei mõista, miks ei lasta mustvalgeil fotodel olla rahus mustvalged – või miks peab koledaid fotosid kolendama, saades seega pildi, mis on küll kunst, aga ajalugu ei ole.)

(*** Kogu sõjaaja Tallinna ainsad kaks suitsusambaga photoshoppimata fotot, mida näinud – olen sel teemal näinud tõenäoliselt Harju keskmisest rohkem fotosid, schtumm-schtumm –, on juuli 1944 sadama meremiiniplahvatuse plahvatuspilv, suits Pika Hermanni tipus punalipuga lehvitamisel 22.9.1944 taustal ja kolmandana vbl 28.8.1941 Tallina reidilt pildistatud linna panoraam – pean üle vaatama. 10.3.1944 fotodel ega ka kummaski filmilõigus suitsusambaid ei ole (vt eelmine märkus: nähtavus).)

No comments: