13.12.17

K, 3867. päev: kadunud pilt

Tööl.

* * *

Praegune bussiraamat on Google Booksist leitud vanaraamat, Tallinna kooliõpetaja ning koduloolase Gerhard von Hanseni Die Kirchen und ehemalige Klöster Revals (1864), kus on taas kord mainitud saladuslikku altarit, mille Mustpead olla päästnud 1577 Pirita kloostrist ja mille kohta ütles varasem raamat (Das Schwarzhäupter-Korps zu Reval, 1830), et see olla hävinud, aga von Hansen ütleb nüüd, et see olnud tema ajal alles, kuigi väga halvas seisus. Ta küll ei usu hästi kunstiteadlaste oletusi, et selle maalis Jan van Eyck (tellimine Pirita kloostri jaoks – pühitseti 1436 – ei klapi hästi van Eycki eluaastatega – suri 1441), aga asi on igatahes põnev, eriti kui ta ka kirjeldab pilti:
Das innerſte Mittelbild, auf Goldgrund gemalt, zeigt uns die Mutter Gottes auf dem Throne; das zweite Hauptbild ſtellt Gott den Vater, den Sohn und den heil. Geiſt bildlich dar. Die Seitenflügel enthalten auf der einen Seite das Bild Johannes des Täufers und auf der anderen eine Heilige, die aus ihrer Bruſt Hunderte mit der reinen Milch des Evangeliums erquickt. Aeußerlich finden wir das Bild der heil. Brigitta und einen Biſchof im Ornat. Auch auf dieſem Altarbilde fehlt St. Victor nicht. Wenn alle Flügel des Bildes zugeſchlagen find, ſo erblickt man auf der Rückſeite den Engel Gabriel mit der Palme und die Jungfrau Maria, der er den Willen Gottes kund thut.
Selline üksikasjalik kirjeldus paneb otsima, kas see sobib mõne Tallinnas hiljemgi teada olnud keskaegse altariga (mida on üldiselt üles lugeda ühe käe sõrmedel) – ja ongi: näib, et see altar on seesama, mida saab vaadata Niguliste kirikus kui Mustpeade Maarja altarit. Van Eycki tööks seda [enam] ei peeta, autorit nimetatakse Lucia legendi meistriks.

No comments: