2.7.15

N, 2957. päev: 37 °C

Poole viiest on õues 37 °C.

Viimane keeletund on teises klassis kui tavaliselt. Peame üksteisega arutama vaadatud väga igavat videot (kus oli mingi juhtimiskoolitus mingi tavalise, ülinõmeda labasusega nagu juhtimiskoolitustel ikka), aga jutt lõpeb peagi ja niisama vahin. Õpetaja selgitab igaühele eksamitulemusi. Mul on punkte 94% ja õpetaja teatab, et siin midagi palju selgitada ei ole.

Bussipeatuses istuvad nagu tihased õrrel kolm graatsiat: joodiknaaber, tema pisut värskem ja oluliselt suurem kolleeg, hull naaber, ja teevad kõik kolm suitsu, võib-olla isegi samas rütmis nagu kujundujumisel.

Maja fuajees – mis on raudselt maja kõige külmem koht – istub keldritrepil naabrist noor ema, laps vankris, lõbustab end mobiiliga.

* * *

Õhtul valmib paarikümne minutiga 3D-skeem määramaks, kuskohas hõljub täpselt see härra. Silmajärgne oletus, et ta on poolest saadik vee kohal, ei ole päris täpne; ta on vee kohal umbes nabast saadik. Madalamal on ka, kui arvasin. Lahenduse võti on asjaolu, et päikesekiired on paralleelsed; proua keskel heidab varju kuuriseinale, proua asukoht platvormil on nähtav, platvormi servad annavad SketchUpi koordinaadisüsteemi määramiseks neljast vajalikust joonest kolm, neljanda annab kuurisein ning ka härra käte ja pea vari on platvormil näha. Teades päikesekiirte asendit, saab kasvatada härra käte varjudest ülespoole jooned, mis jõuavad pildil paistvatesse kohtadesse samas ruumiasendis, kus olid ta käed pildi tegemise hetkel. SketchUpis on funktsioon, millega saab foto järgi konstrueeritud pindadele kleepida fotolt pinnastruktuuri; see väänab ja venitab kujutist nii, et see paistaks perspektiivis nii nagu fotol, näidates pinnal olevate punktide asukohti. Nii et saan selgitada pildi Facebooki üles pannud kunagisele tudengile, kes muretses, et härra teeb paadisillale kõhuka, parem-, pealt- ja isomeetrilise vaate abil, kus ta tegelikult õhus on.


Nähtavad varjud ja servad

SketchUpi koordinaadisüsteemi ehitamine. Punane ja roheline: rõhtteljed, sinine: püsttelg, kollane: silmapiir. Silla tagaosa on kaamera poole kaldu.
Pealtvaade

Isomeetriline vaade (selgitused ülal tekstis)

Otsvaade. Koos äratõuke hooga möödub härra sillast napilt, aga siiski.

* * *

ERR avaldas ükspäe terviserubriigis kirjutise, kust saab lihtsasti arvutada 2009. a seagrippi suremise ja narkolepsia saamise tõenäosuse: link.

Antud:
Seagripp: haigestus ½ mln, suri 3000.
Narkolepsia: vaktsineeriti 30 mln, sai 1300.

Leida:
Suremus seagrippi ja narkolepsia tõenäosus.

Tehted:
3000 : 500 000 = 0,006
1300 : 30 000 000 = 0,000043

Vastus:
Seagrippi suremise tõenäosus haigestumisel oli 0,6% ehk 600 : 100 000.
Narkolepsia saamise tõenäosus vaktsineerimisel oli 0,0043% ehk 4,3 : 100 000.

Pühendusega tudengiaegsele sõbrale tema mälestustes olnud mõtte pärast; kusjuures ta õppis esialgu matemaatikat (aga ta laps käib koolis tuntud umbluukantsis; kust see vanem need laulud võttis, alleaa, alleaa).

No comments: