26.4.14

L, 2552. päev: Vembu-Vellu ja ta sõbrad

T-s on koorikilomeeter, mis tähendab, et mitmel pool kesklinnas esinevad mitmesugused muusikakollektiivid. Kui jaamast tuleme, koguneb toomkiriku ees nurgas koor, kes kannab rohelisi lipse/salle nagu siinkandis ühe bussifirma bussijuhid. Koor võtab hääle üles ..., aga laulu asemel kuuleme, kuidas nad häält lahti laulavad! No tule taevas appi! Hääl lauldakse lahti ikka enne püünele tulemist! Peale selle kuulen, et ega selle koori dirigent ole kunagi kuulnud nähtusest nimetusega vajumine, mis tekib – koorijuhi, muusikateoreetiku ja helilooja TL sõnul – heliredeli paari intervalli ebaloomulikkusest ja selle vastu saab, kui koorijuht laseb kooril neidsamu kahtlasi noote laulda pisut kõrgemalt.

Pärast, kui ära lähme, on samas kohas sama koor ja kui parasjagu jõuame toomkiriku surnuaia serva, alustavad nad lõbusat laulu, mille taustaüminast arvan ära tundvat sõnu „Vembu-Vellu, Vembu-Vellu, Vembu-Vellu, Vembu-Vellu”, viis on tuttav, aga keel tundmatu. Oletan, et eks see mingi kumbajaa ole. Alles pärast rongis meenub, et laulu pealkiri on tegelt The Lion Sleeps Tonight. Surnuaiast jõuame üle juba esimese salmi jooksul ning ülejäänud laulu ei kuule, aga kuuldud vajumisest järeldan kindlalt, et koor lõpetab laulu infrahelis.

Elektroonikakaubamajast kaks karpi Poirot’sid (ma täpselt ei mäleta, mitu ja mis numbrid meil on; nr 4 puudub ja pärastistest puudub veel vähemalt üks); nr 11-t meil kindlasti ei ole ja nr 10 osapealkirjad ka ei ütle midagi, kuigi need on saksa keeles ja need ei ütle suurt midagi ka niisama. „Klassikaliste telesarjade” riiulivahest ära tulles satun Aasia filmide riiulivahesse, kust satub kätte Jaapani film 聯合艦隊司令長官 山本五十六 -太平洋戦争70年目の真実- (2011).

* * *

Feispukkis on koolivend pannud endast üles pildi, kus tal on peas turban, istub klaveri taga ja vahib lakke. Seda kommenteerib tema sõber, tuntud näitleja: „Oled saladuslik ja mõistatuslik!” — Koolivend vastab: „Kas sa olid siis haige, kui teile saladuslikkust ja mõistatuslikkust õpetati?” — Näitleja: „Ei, meile õpetati ainult siirust ja ausust!”

No comments: