18.11.12

P, 2078. päev: taaskohtumine Irtõšiga

Login sisse eelmise reede fotokoolituse kooskonna veebilehele, kus seminariosalised saavad kommenteerida üksteise pilte jne. Koolitus oli eelmine reede, 9. XI, meenutan. No ja mis te arvate, mitu pilti seal väljas on? – NULL. Foorum on jumalast tühi, kuigi vähemalt kolm osalist on sisse loginud ja märkinud teistele nähtavaks oma aadressi.

Saksa ristsõnad. Samas põhjalikult lahenenud ristsõnas on küsitud kaht Doonau ja üht Obi lisajõge, ühes tunduvalt vähem lahenenud ristsõnas Visla lisajõge, kolm tähte [krt, praegu tuleb ette, et see on ilmselt Bug]. No kesse neid teab! Siberi jõgesid õpiti VI klassis ja pärast jaburust pealkirjaga „NSV Liidu majandusgeograafia” VIII klassis ei ole neist kuulnud enam mitte keegi. Obist mäletan, et sellel oli tõesti mingi lisajõgi ning kahe haru vahel elasid handid ja mansid ning müttasid Noorte Hääles nafta puurimisest ülistavaid olukirjeldusi kirjutanud ENSV korrespondendid (alles hiljem selgus, et tegelikult käinud seal totaalne lagastamine). Doonau vasak lisajõgi selgub olevat Altmühl ja teine lisajõgi (kolm tähte, algus S-A-...) võiks olla äkki Belgradis* Doonausse suubiv Sava, millel äkki on mingi saksa nimi [Sau – also sprach Wikipedia]. Leena oli ühes teises ristsõnas ja ainus Baikalist väljavoolav jõgi on Angara, see ka ei sobi.

(* Muiste vene ajal oli kord vaja teada saada, mis ilm on Belgradis. Isa helistas ilmajaama ja seal arvati seda hoopis Venemaa linnaks Belgorodiks, ühes selle üpris kontinentaalse kliimaga.)

Ristsõnas on ka „järv Soomes”, viis tähte, millest algul paistavad algustähed E-N-...-...-... ja oletan, et äkki on Lapimaal järv „Eniö” (saksa ristsõnas E-N-I-O-E), aga pärast selgub, et on „Enare” ehk teine Lapi järv Inari valesti kirjutatuna.

2 comments:

roheline papagoi said...

enare on inari rootsi keeles ;)

AV said...

Nuuh, aga peab siis inime teadma kõiki maailma kohanimesid kolmandates keeltes? ;) See on umbes samamoodi, et vanemad panevad maimukesele nimeks Airon ja on uhked, aga siis kasvab laps suureks ja satub Soome ja soomlased saavad naerukrambid.