25.4.18

K, 3998. päev: õige vana vara

Lõuna ajal kodus.

Läbi saab Luce Saaremaa-raamat Wahrheit und Muthmaßung. Beytrag zur älteſten Geſchichte der Inſel Oeſel (1827). Selle põhiväärtus on Saare pulmakommete kirjeldus XVIII sajandi lõpust – autor nägi neid sajand, tervelt neli põlvkonda varem kui hakati koguma vanavara ja uuemad kombed said paremini tuntuks. Usun, et esimest korda puutus autor nendega kokku veel vallalise noormehena ning võõrsilt saabunule pidi efekt olema põrutav.

Mõne pärimuse on mitukümmend aastat hiljem üles kirjutanud Martin Körber pisit teisiti: näiteks kirjutab Körber, et rahvas arvanud, et Karja kiriku ehitas Suur Tõll ja Kaarma kiriku tema poeg; Luce ajal räägiti, et Karja kiriku ehitas vanajumal ise ja tema poeg Kaarma. Peale selle uskus talurahvas Luce ajal, et Püha kiriku kohal varem olnud kabeli ehitas püha vaim, sellest selline nimi.

Muid tähelepanekuid: Luce nägi „50 a tagasi”, st kohe Saaremaale tuleku järel, boliidi, mida saarlased pidasid varandust tassivaks pisuhännaks (Weddaja), ning raamatust tervelt kaks lehekülge arutleb ta selle üle, kuidas tekib tõus ja mõõn, et ta ei usu selgitust, et seda tekitab Kuu, nagu väidetakse, täpsemalt Kuu atmosfääri rõhumine (!); tema arust on looded rohkem nagu Maa pöörlemisest tekkiv maailmamere loksumine (!!).

Peale selle on see esimene raamat, kus on teaduslikus mõttes räägitud Kaali kraatritest.

No comments: