21.10.17

L, 3821. päev: uus kraan, mängupõrgu

Poest koeratoitu, torujuppe, lilli. Teine kord: tange. Tiba liiga suure tihendi tõttu puhkeb peaaegu perekonnatüli. Jätan kraani parandamise sinnapaika (Gott sei Dank, et kohalikus rauapoes müüakse veel nii arhailisi kraanitilasid, muudkui keera vana ära ja ürita keerata asemele uus), et lähen lõunauinakule – seal aga tuleb hea mõte proovida kuivalt. Nimelt oli jamps selles, et oma tund aega üritasin – valamu ees põlvitades, lõug valamus – kohale keerata tila kohal hoidvat mutrit, aga see ei võtnud. Lõunauinakul tuli mõte proovida, kas ilma tihendita võtab – võttis, mispeale selgus, et tihend on pool millimeetrit liiga suur (jälle!) ja seda tuleb väiksemaks lihvida. Pärast mida sai kraan paika. Kuigi paigaldamiseks tuli seinast võtta vana väga kole riiul, aga seda tagasi panna ei saa muidu kui tila painutades (mis vana tilaga oli ka tehtud). Vana tila purustusi lähedalt ja kuivalt nähes mõistan, kui hästi kõik lõppes. Muide, ega see ligikaudu 6 kg kaaluv uks (selgapidi kokku kleebitud kaks 3 mm peeglit; klaas ongi raske) mujalt purunenud kui veidi nurgast, mis tabas kraani. Kleebin ukse tagasi kapi ette, aga saab veidi viltu, kapp enam kinni ei käi. Nüüdseks on kapi kolmest uksest kukkunud eest kaks (hinge kinnitanud liimpadi oli kaotanud liimuvuse).

* * *

„Monopoly”, saame targemaks:
  • et perekonnarahu huvides ei saa mängida enda nimel
  • et „Monopolyt” ei saa mängida viisakalt (nt „ma seda tänavat ei osta, osta parem Sina, saad sinna maju ehitada”, sest selle tulemuseks ehitab teine mängija sinna maju ja reeglite järgi tõuseb siis üür mitmekümnekordseks, mida viisakas olnud mängija peab tasuma iga kord, kui tema nupp mõnel sellisel ruudul peatub)
  • et „Monopolyt”, nagu iga keerukate reeglitega mängu, peab harjutama (ja ideaalis peaks reeglid enne mängimist läbi lugema, et ei oleks pärast avastusi stiilis „me tegime praegu nii, aga reeglite järgi tuleb teha hoopis naa, järgmine kord teeme õigesti”)
Järgmine kord lubame mängupõrgusse haarata koerad ja diivani seljatoel olevad mänguloomad (krokodill ja kiivi), ise neid ainult vahendades ja pankurit mängides.

No comments: