30.8.17

K, 3769. päev: taastan fotosid

Valmib esimese üle tuhande fotoga hävinud fotokausta taaste (IV 2015). Sellest on säilinud 73% (enne oli ligi 1300, alles on 1084), sh fotosid, mille hävimisest mul kahju ei olnuks, nagu animeerimiseks taimeriga võetud üksikvõtted „sadam kaob silmapiirile” ja „eha kaob, öö tuleb”, millest animatsiooni ei saanudki, aga mis on alles täieliku võttesarjana! Järgmiseks võtan ette V 2015 kausta, kus on olukord pisut kurvem, sest eelvaateid on alles vähe ja säilimiseks prognoosin nii 1/3. Kogu taastest on valmis 15%.

Aga miks ma ei tee tänavusi puhkusepilte, küsite. Lihtne vastus, muidugi: kogu mu tegelus vanade fotodega uute asemel tuleb sellest, et iga uue imporditud pildi avamisel kirjutab Lr oma failistruktuuri sügavustesse eelvaate. 100% eelvaated kustutab Lr umbes kuu aja pärast, aga väiksemad jäävad alles püsivalt (suvanditest saab määrata, kui suure). Need aga võtavad arvuti enda kõvakettal ruumi, mida on praegu alles ainult 2 GB. Kui arhiivi taastamine jõuab üle VIII 2015, saab kustutada koletu suure kausta, mis tekkis Lr-i kataloogi parandamise katsel, aga VI ja VII 2015 on kummaski fotosid üle tuhande.

Enne puhkusele minekut eksportisin Lr-i skripti abil kõik eelvaated igaks juhuks ära, kust neid siis kausta kaupa tagasi importida tilgutan. Kaustades on tavaliste RAW-failide (CR2 + XMP) asemel esialgu algupäraste eksportide ja eelvaadete eksportide JPG-d, viimaste failinimes on märgitud suurus pikseleis. Esimesena impordin suuruseta failid, pannes neile märksõna, et see on algupärane eksport; neil on kellaaeg, koht ja enam-vähem ka märksõnad korras, kaustas jääb üle kontrollida, et märksõnad oleksid õiged (märksõnad võivad olla vahepeal muutunud, kataloogis oleval ekspildil – vana faili tühjal kohal – on märksõnad nüüdsed, ekspordil on eksportimise aja seisuga, peale selle sattus eksportimisel kaasa minema ka märksõnu hierarhiast kõrgemalt, nt kui pildil on jõgi, on seal ka kõik muud edasised jõenimed kuni mereni). Ja et raami värvus oleks õige (parimad on rohelisega) ja pilt õiges albumis. Siis võib ekspildi eemaldada (mille fail on hävinud); kui see valmis, siis eemaldada eelvaadete eksportide failinimedest suurused ja importida need kõik korraga, pannes neile märksõna, et eelvaate eksport, ja salvestades need kõik kiirkogusse, et neid saaks käsitseda kõiki korraga (nt võtteaja timmimisel). Neilt puuduvad kõik metaandmed: õige kellaaeg, koht, märksõnad, mis tuleb siis kataloogi ekspildi järgi panna. Märksõnu saab panna nii, et valida korraga eks- ja taastepilt ning märksõnade lahtrist kustutada tärnid (mis näitavad, et märksõna ei ole kõigil piltidel) või märksõnad kopipeistida.

Varundamisega on praegune olukord selline, et fotoarhiivi enda kaustad varundan ligikaudu üle päeva (et enam ei tekiks olukorda, kus uusim täielik varukoopia on mitu aastat vana) ja sedasi, et uuemad sagedamini, vanad (kus palju muutusi ei teki) harvemini. Et kogu fotoarhiiv ühele väiksele kettale ei mahu, on Huginnil kõik muu peale 2013–2017 digifotode ja Muninnil kõik muu peale 2001–2012 digifotode, ning et lustikummut ei mängi 1 TB väikest ketast, on 2017 näidatavad fotod ka 16 GB pulgal. Nii et ole ainult mihkel ja sünkrooni kaustu nagu jaksad. (Aga taevale tänu, sünkroonimine on palju-palju kiirem kui failide puhtalt lehelt kirjutamine.)

* * *

Liftis on veekatkestuse teade, mille nurgale on elanikud mitmes keeles kirjutanud heasoovlikke tervitusi.

No comments: