9.8.17

K, 3748. päev: motorcycle won’t start again

Päeval uus ventilaatoralus, mida on elektroonikakaubamajas kahes kohas; ühes on mänguritele (seega võimas), aga Trust; teises on harilik ja odav, aga mitte-Trust. Kodus märkan, et E-le paar nädalit tagasi ostetu on sama marki.

Õhtul väikene kepp läpaka käivitamisel. Nimelt osa ventilaatoraluseid on sellised, mis ei saa olla arvuti küljes arvuti käivitamisel, sest käivitamisel ei saa arvuti aru, et USB-pistik on pesas ainult voolu pärast, ja arvab selle korraks kettaks, aga Windowsit ei saa buutida väliskettalt (mispärast ka praegune suur välisketas on jõudeolekus välja lülitatud ja lülitan selle sisse ainult pärast arvuti käivitumist; vanaga seda probleemi ei olnud). A. kreisilinnas on mul just selline alus (veidi ebamugavalt kõrge, aga muidu tore ja võimas). Niisiis lülitan läpaka sisse ning ühendan sellega kaks ketast (reisiketta ja suure välisketta) ja ventilaatoraluse, aga siis juhtub, et suurest väliskettast ilmub failihaldurisse ainult selle üks ja väiksem loogiline ketas, mitte teine ja suurem, kus on kogu mu kraam. Algul arvan olevat USB-juhtmete ühendamise viga (elu on õpetanud, et teinekord on nende ühendamise järjekord tähtis; see muidugi ka, mis pesas midagi on, sest kolmest USB-pesast on mu läpakal üks kiirem kui ülejäänud kaks). Nimelt suur ketas tahtis kasutuselevõtuks vormindamisel tingimata, et sellele tehtaks kaks loogilist ketast, üks jagatud ketas ja teine jagamata, ilma kuidagi ei saanud, ma siis panin jagatud ketta suuruseks minimaalse 32 GB (ja ketas pani sellele nimeks LaCie Shared) ja ülejäänud ligi 5 TB on jagamata ketas (millele ma panin nimeks Lif; p.o Líf, aga peent täpitähte í ma kettanimme panna ei julge). Ja siis nüüd see ketas nimega Lif ei paista; LaCie enda haldur ütleb, et ketta maht on 5 TB ja nimi on Lif, aga kasutusel on 32 GB. Failihaldurist see suurem loogiline ketas ei paista.

Guugeldan ja Guugel õpetab, et vaadake seadmehaldurist, seal on loetletud kõik kettad. Ongi, kõik arvutiga ühendatud füüsilised kettad kenasti reas, sisene kõvaketas (c:), CD/DVD-pesa (e:), LaCie ketas (f:) ja WD reisiketas (g:). LaCie ketta omadustest näeb, et sellel on kaks loogilist ketast, LaCie Shared ja Lif, esimesel on tähtnimi f:, teisel ei ole midagi (ega tule). Ühendan juhtmeid lahti ja kinni ja vahetan pesi, ei midagi.

Mõistan, et juhtus nõnda, et arvuti leidis enda küljest korraga kaks ketast, millel mõlemal oli eelmine kord sama tähtnimi, ja selmet reastada kõik tähtnimed uuesti, unustas ühe ära. (Sellel, mis on konkreetselt ketta tähtnimi, on tähtsust näiteks Lr-is, kus on tore, kui suurel väliskettal ja reisikettal on sama tähtnimi, siis arvab Lr, et failid on samal kettal ja jääb ära pusserdamine, et otsi kadunud faile, mis üldiselt tähendab ainult, et ütle Lr-le, kus on vajaliku aasta kataloog, ja ta leiab sealt failid ise; failid ja kaustad hoian muidu täpselt samad.) Guugel jutustas, et aeg-ajalt seda juhtub, ja tavaliselt kipub ununema just tähestikus tagapool olev loogiline ketas. Ma välja ei mõtle, kuidas olukorda parandada, aga tean nüüd, mida teha: teist suurt kõvaketast vormindades panen jagatud osale nimeks nt zztop või yello, et see oleks ilusti tähestiku lõpus, ja midagi kadunud ei ole, sest kõik uus kraam peale 2001.–2012. a digifotode on reisikettal ja need vanemad on teisel reisikettal.

Teen reisikettale eksporditud tiff-failidest valmis mõne HDR-pildi ja lähen magama, et hommik on õhtust targem.

No comments: