21.9.17

N, 3791. päev: Suure Prilli pojad

Krdi krt, linnupuuri puhastamisest ei ole kasu mittemingisugust, sest õhtul pandud pirniviilude peale on täna tekkinud äädikakärbeste laulupidu. Ma vahepeal lootsin, et nad läksid suurest kurvastusest minema.

* * *

Arutelu ühe silmarikkujat TNRi* kummardava asutuse fännidega: kumba on kergem lugeda, seriifiga või seriifita teksti? Leian sellise artikli: link.

Seal on arutatud kõiki olulisi teema teadusuuringuid ja järeldatud, et seda, nagu oleks seriifidega kirja kergem lugeda (readability), teaduslikult korralikult uuritud ei ole; neid uuringuid tehti muiste, kui seriifita kirja kasutati vähe ja muidugi loeti katsetes tuttavat kirja paremini kui tundmatut (meenutatagu ka, et saksakeelsis mais trükiti kõike viissada aastat fraktuuris, ja sajandeid kirjutati käsitsi gooti kirjas – aga inimesed said aru), mis ei takistanud uuringu tegijat suure suuga kiitmast, kuidas seriifiga kiri on parem, nii et sellest sai nagu peaaegu käibetõde, eriti inimestele, kes graafilist kujundust ega ergonoomiat ei tunne. Teisalt järeldati, et seriifiga kirja on raskem lugeda kuvarilt, 1990. aastate algul, kui pilditeravus oli väike ja seriifide krõnksud paistsid lihtsalt udustena. Uuritud on ka seriifi suuruse mõju loetavusele (legibility) mitmesuguse silmahädade korral, ja järeldatud, et vahet ei ole (kuigi selles uuringus ei võrreldud eri fondiliike).

Sama on ka minu argument, et TNR on nii 1990. aastad, olge ometi moodsamad, ja et isegi kui senised loetavusuuringud (metoodikapuuduste tõttu) erinevust ei tõenda, miks on siiski kõik masinasildid, sõidukinumbrid, liiklusmärgid seriifita kirjas? Ja muidugi ka see subjektiivne asi, et mõlemas töökohas, kus on olnud olemas dokumentide firmastiil, oli muutlaiusega kiri** seriifideta (ühes Trebuchet ja Verdana, teises Arial Narrow ja Calibri). Pean tegema raamatuloenduse.

* Lühidalt öeldes on mu suhtumine selline, et kui näen, et raamat on laotud TNRis (Eestis juhtub seda sagedamini kui mujal), arvan kohe, et raamatu tellija lugeja peale üldse ei mõtle.

** Esimeses oli ette kirjutatud ka ühine püsilaiusega kiri, mis oli kirjutusmasina taoline Courier; see on seriifidega, aga ka üle 20 a tagasi; no öelge aga, kes ikka veel kirjutaks kirjutusmasinaga?!

No comments: