28.8.19

K, 4451. päev: Daani

Haigekassasse paberid ära, nüüd olen targem ja esitan kõik krooniarved korraga (aasta tagasi esitasin kaks kruviarvet eraldi ja teine läks korstnasse, sest nähtavasti ei ole ette nähtud, et sama lubatähe alusel saab esitada kaht arvet; süsteem küll ei kisa (nagu kisab, kui sama asja eest taotleda hüvitust kogemata kaks korda – nagu juhtus, kui algul taotlesin hüvitist, aga siis avastasin, et olen arve kaotanud, siis lasin hüvitise tühistada ja siis leidsin arve üles), aga ei hüvita ka).

Kunstitarvete poes ja apteegis. Poes on asjad uutes kohtades, kirjutusmärkmike valik vähenenud. Bussipeatus kadunud, apteegi unustan.

Loen järjekordset digiteeritud vanaraamatut (Joosep Prümmel, „Tallinna juht teatrite ning linna plaaniga ja paljude joonistustega”, Tartu: Loodus 1921), mida võiks hästi kasutada keeletoimetamise õppematerjalina. Pane normaalsesse keelde:

Daani linna asutamine ja Daani aeg (1219—1227).

Arusaadav, et kui läänepoolsed vôimukandjad enda ihaldava pilgu Soome lahe lõunaranna poole pöörasid, nemad otse selle tähtsa koha endi vôimu toetuspunktiks valisid, siia oma pesapaiga rajasid ja selle enda valitsuskonna pealinnaks seadsid.
[…](lk 8)

Näen samalaadset teksti tänapäevalgi rohkem kui vaja; nüüd siis saab tõenduspõhiselt öelda, et ärge kirjutage sajandivanuses keeles.

Kaks aastat hiljem üllitas Joosep Prümmel sarnase teose ka muda- ja merekuurortidest.

No comments: